HSP-ov zastupnik kaže da ima podatke da dolaze nove haaške optužnice

ZASTUPNIK HSP-a Pero Kovačević izjavio je kasno popodne, u nastavku sjednice Hrvatskog sabora, kako "ima nove informacije da, unatoč obećanjima, iz Haaškog tužiteljstva dolaze nove optužnice".

Zastupnik Kovačević to je izjavio nakon stanke što ju je zatražio Klub HSP-a zbog odluke Haaškog suda kojom se odbijaju zahtjevi generala Ivana Čermaka i Mladena Markača da se brane sa slobode.

"Zaprepašteni smo tom činjenicom (...), to više što smo dobivali jamstva od Vlade i ministrice pravosuđa da će dvojica generala biti puštena do Uskrsa", rekao je zastupnik Pero Kovačević, naglasivši kako je riječ "o velikoj prijevari generala, hrvatske javnosti i premijera".

Napomenuo je kako ministrica pravosuđa nije bila nazočna u zagrebačkoj zračnoj luci u prigodi odlaska generala Markača i Čermaka u Haag, uvjerena da će se vratiti do Uskrsa, a isto je postupila i kad su odlazila šestorica optuženih Hrvata iz BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je više nego ozbiljna, prevareni smo, pogotovo generali", izjavio je Kovačević, inzistirajući na saborskoj raspravi o haaškim optužnicama, ali i pozivajući na maksimalnu zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa.

Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić potvrdila je da je Haaški sud odbio zahtjeve za privremenim puštanjem na slobodu generala Markača i Čermaka dok ne razgovaraju s Tužiteljstvom.

"I Vlada očekuje da će, kad se obave razgovori, biti pušteni na slobodu", rekla je Bagić, navodeći da Vladina jamstva nisu bila dovedena u pitanje.

O HSP-ovim zahtjevima i tvrdnjama saborski zastupnici nisu raspravljali, već je nakon izlaganja državne tajnice Snježane Bagić, 6. sjednica Hrvatskog sabora završila rad.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara