HSS i HNS po mandat manje, a HSLS-DC jedan više, i HDSS s Ivom Lončarom ulazi u Sabor

Po najnovijim neslužbenim rezultatima parlamentarnih izbora, koje je DIP objavio u 2 sata HDZ i dalje u osam od 10 izbornih jedinica vodi HDZ, i po prvim neslužbenim procjenama imao bi 62 zastupnika, dok SDP s koalicijskim partnerima (IDS, Libra i LS) vodi u dvije izborne jedinice i imali bi 43 zastupnika.

Do manjih promjena došlo je kod HSS-a i HNS-a koji su izgubili po jednog zastupnika, a po jedan mandat dobili su koalicija HSLS-DC i Hrvatska demokratska seljačka stranka, nositelja i prvog na listi Ive Lončara.

HSLS-DC imali bi tako tri zastupnika, HSS 9, a HNS-PGS 11.

HSP je ostao na sedam mandata te s Zagorskom demokratskom strankom (ZDS) ima ukupno osam.

U Sabor prvi put ulazi Hrvatska stranka umirovljenika s tri zastupnika.

Po neslužbenim rezultatima u 11. izbornoj jedinici za dijasporu obrađeno je 21,81 posto biračkih mjesta gdje je glasovalo 19,28 posto. HDZ za sada premoćno vodi s 70,96 posto glasova, koalicija HSLS-DC osvojila je 6,53 posto, dok je HSS osvojio 5,40 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U posebnoj 12. izbornoj jedinici pripadnici nacionalnih manjina birali su osam zastupnika i po prvim neslužbenim rezultatima srpsku nacionalnu manjinu, koja bira tri zastupnika, predstavljali bi Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac iz SDSS-a te Milan Đukić iz SNS-a.

Kod predstavnika mađarske manjine vodi Jene Adam koji je dobio 41,90 posto, a u stopu ga prati Deneš Šoja sa 41,55 posto. Obrađeno je 83,34 posto biračkih mjesta.

Talijansku manjinu zastupat će Furio Radin, dok će češku i slovačku nacionalnu manjinu zastupati Zdenka Čuhnil. Austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu zastupat će Nikola Mak, a Šemso Tanković po dosadašnjim rezultatima predstavljat će albansku, bošnjačku crnogorsku makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Prema posljednjim podacima DIP-a, a po neslužbenim izračunima obrađeno je oko 84 posto glasova s biračkih mjesta.

Također po neslužbenim izračunima na izbore je u 10 izbornih jedinica izišlo gotovo 66 posto birača.

(Hina) sšh/az mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara