HSS traži rasplet političke krize u Osječko-baranjskoj županiji

PREDSTAVNICI HSS-a Osječko-baranjske županije izjavili su danas da ta stranka zahtijeva da se razriješi kriza u toj županiji te da stranka ne inzistira na ostanku župana Ladislava Bognara. .

Osvrnuvši se na sjednicu Županijske skupštine prije mjesec dana, kad župan Bognar nije dobio većinsko povjerenje vijećnika, predstavnici županijskog HSS-a na današnjoj konferenciji za novinstvo istaknuli su da to nije ´pravno nego političko pitanje koje koči sve kvalitetne koalicijske projekte´.

Naime, na sjednici 20. prosinca na prijedlog HDZ-a glasovalo se o povjerenju županu Bognaru. Od 51 vijećnika Županijske skupštine glasovalo je 50, od kojih se za povjerenje županu očitovalo 25 i usprotivilo 25.

HSS, treća stranka po broju vijećnika u Skupštini, koalicijskim partnerima - SDP-u, LS-u i HSLS-u - dala je rok od 15 dana da se rasplete politička kriza u Županiji, inače, kako su najavili, više neće sudjelovati u izvršnoj vlasti. To znači da HSS u sljedećih 15 dana očekuje razgovore sa SDP-om, LS-om i HSLS-om kako bi odlučio hoće li povući svoje vijećnike i dožupana.

Predsjednik Županijskog odbora HSS-a Zvonko Ibriks rekao je da je ´HSS postao talac međusobnih odnosa SDP-a i LS-a u županijskoj koaliciji´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da HSS ne inzistira na ostanku župana Bognara, a od koalicije traži da se preispitaju odnosi. Na novinarski upit što to znači odgovorio je kako ´to znači javno prebrojavanje glasova svih vijećnika´.

Dopredsjednik Županijskog odbora HSS-a i dožupan Pavo Šarčević rekao je kako je ´ta pat pozicija nedopustiva´ te da ´Županijsko poglavarstvo mora imati potporu Županijske skupštine, a ako je nema, mora se birati novo Poglavarstvo´.

Zbog različitih tumačenja glasovanja prije desetak dana zatraženo je i stručno tumačenje Ministarstva pravosuđa može li Bognar ostati župan ako nije dobio natpolovično povjerenje vijećnika Županijske skupštine.

U Skupštini Osječko-baranjske županije od 51 vijećnika HDZ ima 17, SDP i LS po osam, HSS šest, HSLS pet, HSP četiri i SDSS tri vijećnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara