HT se buni na kaznu od 28,1 milijun kuna, smatraju da je previsoka

HT se buni na kaznu od 28,1 milijun kuna, smatraju da je previsoka
Ilustracija: Pixsell/Nikola Cutuk

U HRVATSKOM telekomu (HT) visinu kazne od 28,1 milijun kuna koju moraju platiti na temelju presude Visokog prekršajnog suda, a zbog prekršaja iz 2015., smatraju neprimjerenom i analiziraju daljnje pravne korake, dok iz HAKOM-a kažu da HT tu kaznu mora platiti u roku od 30 dana, doznaje Hina iz HT-a i HAKOM-a.

"Izrečenu novčanu kaznu HT mora platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude, a ako u tom roku plati dvije trećine kazne, smatrat će se da je plaćena u cijelosti", kažu iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) na upit Hine.

Naglašavaju i da redovnih pravnih sredstava protiv presude više nema te da je moguće, kako kažu, "ulaganje izvanrednih pravnih lijekova, ali oni ne suspendiraju izvršenje".

Nije dostavio svoje maloprodajne cijene

Riječ je o presudi Visokog prekršajnog suda kojom je potvrđena prvostupanjska presuda i odbačena žalba HT-a na presudu koju je u postupku s HT-om oko toga dobio HAKOM, što je sve krenulo još u 2016. zbog prijave da HT nije HAKOM-u dostavio svoje maloprodajne cijene po kojima je prodavao usluge od 2015. do 2016. godine.

HAKOM je potom pokrenuo inspekcijski nadzor zbog određenih paketa usluga koje nisu bile prijavljene u službenom HT-ovom cjeniku, a potom je protiv HT-a pokrenuo i sudski postupak koji je i dobio te je HT-u određen spomenuti iznos kazne, što je najviša kazna za nekog telekom operatora u Hrvatskoj.

"Neprimjerena kazna"

Iz HT-a poručuju da su presudu tek zaprimili i da analiziraju daljnje pravne korake, ali i da iznos kazne smatraju neprimjerenim.

"U svakom slučaju, smatramo da visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. HT inače kontinuirano mijenja tarife i u skladu s tim uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom", odgovorili su iz HT-a.

Bilo je i prije kazni, ima ih i u EU

Iz HAKOM-a još poručuju da se svako utvrđeno kršenje regulatornih obveza, kao osobito teške povrede Zakona o elektroničkim komunikacijama, mora sankcionirati sukladno zakonu, što uključuje i iznos novčane kazne propisan za tu vrstu prekršaja.

"Nije prvi put da je HT kažnjen zbog kršenja regulatornih obveza, a i ostali operatori bili su kažnjavani zbog drugih, manje ozbiljnih prekršaja. Prethodne najveće kazne za kršenje regulatornih obveza u RH su iznosile 2 milijuna kuna", ističu iz HAKOM-a, ne navodeći tko je i kada kažnjen tom kaznom.

Dodaju pak da se za slična kršenja zakona i u drugim državama članicama EU-a izriču takve kazne, dok su kazne koje izriče Europska komisija daleko veće, pri čemu iznose primjer, odnosno, kako kažu, usporediv slučaj, tj. kaznu izrečenu Deutsche Telekomu (DT) i Slovak Telekomu, u iznosu nešto višem od 38 milijuna eura nakon presude Općeg suda EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara