HU Jintao - U prvoj godini na vlasti iznenadio odlučnošću

KINESKI predsjednik i glavni tajnik Komunističke partije Hu Jintao, koji je prije preuzimanja najviših državnih dužnosti slovio za opreznog, bezličnog i, možda, sposobnog političara, u prvoj godini svoje vladavine iznenadio je mnoge kritičare odlučno prebrodivši dvije velike krize dok je istodobno potajice pokušavao oslabiti utjecaj svojeg i dalje vrlo utjecajnog prethodnika Jianga Zemina.

Svo to vrijeme uspijevao je izbjeći otvoreni politički obračun.

"Budući da još nije u potpunosti konsolidirao vlast, ne želi izazvati izravan i ozbiljan sukob s Jiangom", rekao je Kou Chien-wen, kineski stručnjak pri tajvanskom Institutu za međunarodne odnose koji piše Huovu biografiju.

Hu polako mijenja partijske tradicije i Jiangovu politiku, stvara saveznike među drugim visokim kineskim dužnosnicima i ne ostavlja nimalo prostora svojem glavnom suparniku, Jiangovu savezniku, potpredsjedniku Zengu Qinghongu.

Hu je glavnim tajnikom KP-a imenovan 15. studenoga prošle godine na 16. stranačkom kongresu i na vlasti se namjerava održati do idućeg kongresa 2007. godine.

"Ako Hu bude ponovno izabran, Zeng više neće biti prijetnja", ocjenjuje Kou.

Dužnost kineskog predsjednika Hu (60) je preuzeo u ožujku ove godine, no Jiang je i dalje predsjednik Središnjeg vojnog povjerenstva, koje zapovijeda kineskom vojskom od gotovo 2,5 milijuna vojnika.

Znakom Jiangova utjecaja, stečenim tijekom 13-godišnje vladavine, tumači se i to što je njegov štićenik Zeng preuzeo vojnu lisnicu i upravu nad Hong Kongom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnoteža vlasti u svemoćnom, deveteročlanom Stalnom odboru Politbiroa, Jiangovu uporištu u vrijeme smjene vlasti, ipak se pomakla.

Članovi Politbiroa koji su na Huovoj strani ili su neutralni sada su u većini, čime je umanjen Jiangov utjecaj na to tijelo, tvrde dobro upućeni izvori.

Analitičari ističu da je Hu izišao ojačan iz dvije velike krize - izbijanja SARS-a i najvećih uličnih prosvjeda u Hong Kongu od 1989. godine - i uspješno izgradio sliku čovjeka iz naroda.

"Hu ima potporu naroda. Jiangu će biti teško srušiti ga s vlasti osim ako nešto ozbiljno ne zabrlja", rekao je jedan kineski politolog koji je želio ostati neimenovan.

Sva ta previranja nisu ugrozila glavno načelo komunističke Kine prema kojemu vlast Komunističke partije, koja uživa monopol od 1949., mora biti očuvana.

"Postoje dva preduvjeta za reformu koji se ne smiju mijenjati - položaj KP-a kao vladajuće stranke i socijalizam", rekao je Wang Yukai, profesor na Nacionalnoj upravnoj školi.

Hu Politbiro pokušava učiniti transparentnijim i koketira s političkim, medijskim i pravosudnim reformama kako bi suzbio korupciju i dužnosnike učinio odgovornijima, no uvijek igra unutar stranačkih okvira.

Dramatičnom odlukom da svijetu otvoreno progovori o epidemiji SARS-a, nakon što je javnosti otkrio i nesreću kineske podmornice, nakratko je oživio nade u trajniju transparentnost i radikalnije reforme.

Kineske vlasti ipak i dalje zatvaraju cyber-disidente i prodemokratske aktiviste, a ušutkana je i akademska rasprava o ustavnim promjenama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara