Huawei bi kroz godinu dana mogao predstaviti vlastiti operativni sustav

Huawei bi kroz godinu dana mogao predstaviti vlastiti operativni sustav
Foto: EPA

KINESKI proizvođač pametnih telefona Huawei mogao bi predstaviti vlastiti operativni sustav najkasnije u proljeće sljedeće godine, kazao je izvršni direktor kompanije.

Huaweiju je onemogućeno korištenje Googleovog operativnog sustava Android nakon što su Sjedinjene Države kompaniju prošloga tjedna stavile na popis zabranjenih pravnih osoba.

Jučer je izvršni direktor odjela za potrošače Yu Chengdong objavio da će uskoro razviti vlastiti operativni sustav za pametne telefone, tablete i druge pametne uređaje, te za televizijske prijemnike i automobile.

Mogao bi biti dostupan najranije najesen

Huaweijev sustav mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni, a najkasnije u proljeće iduće godine, izjavio je Yu za kineski list Phenix iFeng Tech.

Yu je već u ožujku za njemački dnevnik Die Welt izjavio da će Huawei razviti vlastiti operativni sustav u slučaju da američkim tehnološkim kompanijama bude zabranjena isporuka operativnih sustava. To je rezervni plan i Huawei je skloniji sustavima koje su razvili Google i Microsoft, dodao je.

Posljednjih tjedana intenzivirao se trgovinski rat između SAD-a i Kine, te je američko ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju Huaweiju bez dozvole vlade. U ponedjeljak je ministarstvo najavilo 90-dnevnu odgodu te mjere.

SAD optužuje Huawei da pomaže kineskoj vladi u špijunaži drugih zemalja, iako to nisu potkrijepili nikakvim dokazima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara