Hugo Chavez građanima za tri dana produžio uskršnje blagdane

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

PREDSJEDNIK Venezuele Hugo Chavez dao je još tri dana odmora za Uskrs kako bi se lakše borio s energetskom krizom u državi.

Zbog toga će poteza vladini i javni djelatnici za Uskrs imati čak sedam dana odmora koji im počinje od 1. travnja. Chavez tvrdi da produženjem odmora ne želi potaknuti lijenost, već sačuvati energiju. Iz glavnog venecuelanskog grada Caracasa su izvijestili kako je razina vode u glavnoj hidroelektrani kritično niska.

Oporba tvrdi da se to dogodilo zbog nedostatka investicija u energetskog sektoru. Poslovnjaci upozoravaju da će zbog pomanjkanja energije pasti i proizvodnja. Prošlog mjeseca je Chavez izdao dekret o teškom stanju energetike u Venezueli te uveo mjere štednje.

Po tim mjerama, svi korisnici koji potroše više od 500 kilovata po satu na mjesec moraju smanjiti potrošnju za 10 posto ili platiti 75 posto veći račun. Industrijalcima je naređeno da potrošnju smanje za 20 posto. Iako Venezuela ima velike rezerve nafte, 70 posto njihove električne energije dolazi iz hidroelektrana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara