Human Rights Watch osuđuje rekordan broj nestanaka u Alžiru

MEĐUNARODNA organizacija za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch, osudila je rekordan broj ´nasilnih nestanaka´ u Alžiru u izvješću objavljenom u četvrtak, te je pozvala francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da potakne raspravu o tom problemu tijekom predviđenog posjeta toj zemlji početkom ožujka.

´Najmanje 7.000 osoba nestalo je u posljednje vrijeme u Alžiru´, za što su odgovorne alžirske snage reda. ´To je brojka koja nadmašuje broj nestalih u posljednjih deset godina u svim drugim zemljama, uz izuzetak nestalih u ratu u BiH´, kaže se u izvješću organizacije.

´Naša istraživanja pokazuju da vlada nije o tomu objavila nikakvu informaciju, čak i u slučajevima kada su obitelji mogle posvjedočiti o odvođenju njihovih sinova i supruga´, kazao je direktor ogranka za Bliski istok i sjevernu Afriku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću objavljenom pod nazivom ´Nasilni nestanci u Alžiru: potreba za istinom i pravdom´ Human Rights Watch optužuje i oružane skupine ´koje se nazivaju islamističkim i koje su, prema vlastitom priznanju nasilno odvele stotine i tisuće osoba´ tijekom sukoba u kojima je, početkom 90-ih nastradalo oko 100.000 ljudi.

Organizacija osuđuje i ponašanje alžirskih vlasti koje ´nisu održale obećanje´ da će provesti istragu o tim nestancima. ´NIjedna nestala osoba nije se više vratila kući´, kaže se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara