Human Rights Watch: SAD su krive za ubojstva civila u Siriji

Human Rights Watch: SAD su krive za ubojstva civila u Siriji
Screenshot: YouTube
 
AMERIČKI zračni napad na sirijsku džamiju u kojem je ubijeno skoro 40 ljudi "bio je najvjerojatnije nezakonit", javlja organizacija Human Rights Watch.
 
U izvješću organizacije stoji: "Američke vlasti nisu poduzele sve moguće mjere opreza kako bi izbjegle civilne žrtve prije nego su bacile dvije bombe na zapadni Alep 16. ožujka".
 
"Deseci civila platili su životima grešku američke vlade"
 
U izvješću od 16 stranica piše da službenici nisu bili svjesni da je zgrada džamija u kojoj je počinjala večernja molitva, iako su to trebali saznati odgovarajućom istragom.
 
"Čini se da su SAD zaboravile nekoliko ključnih grešaka u planu napada, a deseci civila su zbog toga platili životima", rekao je zamjenik direktora Human Rights Watch, Ole Solvang.
 
"Ovo se ne smije ponoviti"
 
"Američke vlasti moraju otkriti kako je došlo do pogreške i početi istraživati prije pokretanja napada i tako osigurati da se ovo ne ponovi", zaključio je Solvang.
 
Američke vlasti izjavile su da je meta napada bio sastanak al-Kaide u prostoriji nedovršene zgrade. Međutim, organizacija nije pronašla nikakve dokaze da su se u zgradi okupljali naoružani teroristi. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara