HUP osuđuje najavu općeg štrajka protiv izmjena ZOR-a

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) oštro je danas osudila najavu sindikalnih središnjica o organiziranju općeg štrajka protiv najavljenih izmjena Zakona o radu (ZOR).

Opći štrajk je izravni napad na nove investicije, domaće i strane, usmjeren na usporavanje gospodarskog rasta i smanjenje šansi za otvaranje novih radnih mjesta, ocjenjuje HUP u priopćenju.

Protivljenje izmjenama ZOR-a znači protivljenje uspostavi realnog i djelotvornog tržišta rada, olakšavanju ulaska u svijet rada stotinama tisuća nezaposlenih, otvaranju novih radnih mjesta i podizanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, ističe HUP.

Prijetnja generalnim štrajkom pokazuje ´uskogrudnost i kratkovidnost´ sindikata koji u nedostatku argumenata najavljuju radikalne akcije bez uvida u njihove posljedice i bez osjećaja odgovornosti za hrvatsko gospodarstvo i društvo, ali i za svoje članstvo.

Sindikati, nažalost, nisu razumjeli da bi i njihov cilj, zajedno s Vladom i poslodavcima, trebao biti poticanje gospodarskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta, tvrdi HUP.

Umjesto toga, lažnom brigom za članstvo kroz protivljenje reformi zakonske regulative radi olakšavanja poduzetničkih aktivnosti, nanose izravnu štetu svojim članovima i tvrtkama u kojima oni rade.

Izmjenama ZOR-a ne mijenjaju se niti smanjuju prava zaposlenih određena granskim kolektivnim ugovorima, kolektivnim ugovorima u poduzećima i pojedinačnim ugovorima o radu, a nitko ne sprečava sindikate da se ubuduće bore za prava svojih članova, odnosno u izravnim odnosima s poslodavcima pokušaju ostvariti što bolje radne uvjete.

´Nema razloga da hrvatsko radno zakonodavstvo bude među najrigidnijima u Europi, a po pravima radnika, koja se mogu financijski iskazati i mjeriti, budemo izdašniji od najrazvijenijih i najbogatijih zemalja, koje i same nastoje liberalizirati radno zakonodavstvo´.

I većina tranzicijskih zemalja korigirala je svoje radno zakonodavstvo u cilju deregulacije i fleksibilizacije, želeći podići konkurentnost, naglašava HUP.

Prvi kontakti HUP-a sa članicama pokazuju da je već najava štrajka negativno utjecala na njihovo poslovanje, što se očituje u pojačanom oprezu i nepovjerenju investitora i poslovnih partnera, pa čak i preispitivanju već ostvarenih poslovnih aranžmana.

Ako je sama najava izazvala zabrinutost, posljedice održavanja općeg štrajka bile bi višestruko štetnije i skuplje jer bi dovele do gubitka dijela postojećih i novih radnih mjesta, što će biti izravna ´zasluga´ sindikalnih središnjica, ističe HUP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara