HUP otvoreno stao na stranu vlasnika Večernjeg lista: Shvatite, situacija je teška!

Tekst: I.Ć.
Foto: Milivoj Keber (Cropix)

"MI NOVINSKI izdavači, nemamo drugog izbora već uzeti u obzir sve novonastale okolnosti na tržištu i aktivno tražiti rješenja koja će nam pomoći da se ova, trenutno ne baš ugodna, situacija čim prije prevlada. To znači kako smo katkad prisiljeni donijeti i neke teške odluke, a sve s ciljem da osiguramo preživljavanje naše industrije i čim većeg broja radnih mjesta u budućnosti", stoji u današnjem priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca koji su reagirali na konferenciju za novinare Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara  vezano za stanje u dnevniku Večernji list.

> Opći štrajk: Danas Večernji list, sutra svi ostali mediji

Naime, danas je novinarska struka uputila apel svim novinskim redakcijama da se solidariziraju s "Večernjakom" jer je riječ o slučaju koji nije izoliran samo u tom mediju već je riječ o pravilu u gotovo svim ostalim novinskim redakcijama. Prvi čovjek HND-a Zdenko Duka naglasio je danas kako su "kaos, bezvlađe i otkazi bez razloga stanje je u Večernjem listu koji je odraz stanja u hrvatskom novinarstvu". Upozoreno je i na ropski odnos honorarnih novinara jer inspekcije rade po Zakonu o medijima, a prema Zakonu o radu. 

"Želimo naglasiti kako je za nas je iznimno bitno da se u tom procesu svi sudionici pridržavaju važeće zakonske regulative, a nećemo podržavati niti kršenje radnih prava i obaveza iz postojećih kolektivnih ugovora", stoji u današnjem priopćenju HUP-a u kojem se pitaju je li nerealno očekivati da se i drugi sudionici, prije svega sindikati,osvrnu oko sebe i pogledaju realno situaciju.

Novinarstvo nije u vakumu

"Novinarstvo i novinsko izdavaštvo ne žive u svom vlastitom vakuumu izuzeti od efekata koje pogađaju i druge gospodarske grane. Naprotiv, i mi dijelimo sudbinu ukupnog gospodarstva pa jednako kao i oni pokušavamo pronaći način kako, kratkoročno gledano, preživjeti, a dugoročno, kako iz krize izaći sa što manje štete. Biti što je moguće više spremni za novi razvojni ciklus", naglašavaju poslodavci pozivajući sindikate da bez obzira na najavljene štrajkove, nastave "iskren i konstruktivan dijalog". 

Poslodavci smatraju kako svi skupa moramo sagledati realnost i uvidjeti da ni novinska industrija nije izuzeta od globalnih trendova koji se itekako osjećaju i u Hrvatskoj.

Negativni trendovi

"Ti trendovi jasno ukazuju da zbog recesije i općenito iznimno teške ekonomske situacije u cijelom društvu i gospodarstvu, te zbog značajnog pada ukupne kupovne moći stanovništva, osjećamo ukupan pad prodaje i konzumacije svih tiskovina", stoji u priopćenju HUP-a u kojem se dodaje da pored pada prodaje tiskovina na tržištu je prisutno i smanjenje prihoda od oglašavanja.

Prihodi od prodaje novina i oglasnog prostora jedini su prihodi izdavača i jasno je kakav efekt te dvije varijable u ovom trenutku imaju na čitavu industriju, smatraju poslodavci.

  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara