Poslodavci: Ni jedna stranka ne nudi rješenje za ključna gospodarska pitanja

Poslodavci: Ni jedna stranka ne nudi rješenje za ključna gospodarska pitanja

Foto: Hina

UOČI izvanrednih parlamentarnih izbora Hrvatska udruga poslodavaca je strankama i koalicijama uputila pitanja o rješavanju problema koji ograničavaju gospodarski rast i napredak zemlje.

Predstavnici HUP-a podsjetili su da su prije prošlih izbora političkim strankama i koalicijama postavili 16 pitanja o najvećim problemima hrvatskog gospodarstva. Na ta su pitanja stranke dale općenite i načelne odgovore. Poučeni tim iskustvom, u HUP-u su ovaj put izdvojili sedam prioritetnih pitanja na koja očekuju konkretne odgovore.

"Čini se da ni jedna od stranaka i koalicija nema dovoljne kapacitete da bi pripremila adekvatne odgovore na svih 16 problema koje bi nova vlada trebala rješavati ako želi omogućiti stabilan i snažan gospodarski rast. Zato smo izdvojili sedam pitanja za koja smatramo da imaju najveći prioritet i u rješavanje kojih treba krenuti odmah, od prvoga dana i već u prvoj godini mandata. Ostala pitanja ostaju aktualna, ali u njihovo rješavanje može se krenuti nešto kasnije, no nikako tek u posljednjoj godini mandata", rekao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

"Smatramo da stranke već sada moraju imati jasne odgovore jer inače opet nespremne dolaze na vlast, a Hrvatska više nema vremena. Ostali smo na začelju EU", dodala je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Deranju zabrinjava slab gospodarski rast Hrvatske. Smatra da su nacionalnom gospodarstvu potrebne od najmanje tri i pol posto godišnje, a četiri do pet posto bi bilo optimalno.

Prioritetnim pitanjima za oživljavanje hrvatskog gospodarstva HUP smatra uklanjanje najvećih administrativnih i investicijskih barijera te otklanjanje drugih opterećenja poslovnog sektora. Smatraju da u Ustav treba uvrstiti pravila razboritog fiskalnog ponašanja i fiskalne konsolidacije. Zanima ih i to kako će stranke povećati učinkovitosti državnih poduzeća, kao i modernizacija obrazovnog sustava i reforma tržišta rada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara