hvar: završen susret pripadnika židovske zajednice s područja bivše jugoslavije

Okruglim stolom "Bejahad/Zajedno 2003. gdje, kada i kako?", u gradu Hvaru završen je ovogodišnji susret Židova s prostora bivše Jugoslavije. L

Sudjelujući od 11. do 19. listopada na okruglom stolu, oko 250 članova židovske zajednice predstavilo je 15 projekata kreativnog rada, odabranih natječajem, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora skupa i potpredsjednika Židovske općine Zagreb dr. Vladimira Šalamona,

Napomenuo je kako članovi židovske zajednice s prostora bivše Jugoslavije tako na jednom mjestu predstavljaju svoja postignuća na području kulture, od kojih su mnoga i nagrađena, što pomaže jačanju židovskog identiteta na ovim prostorima.

Također svrha je susreta "Bejahad" jačanje zajedništva među Židovima na prostorima bivše Jugoslavije kroz druženje i međusobna natjecanja, čime se potiče njihova kreativnost i stvaralaštvo radi očuvanja kulturnog nasljeđa, ističe dr. Šalamon.

"'Bejahad' je i mjesto razmjene iskustava i s pripadnicima židovskih zajednica iz ostalih europskih zemalja", dodao je.

Tako je ovogodišnji gost susreta bio Židovski kulturni centar iz Pariza s predavanjem "Interakcija suvremene židovske i francuske kulture", filmom o Židovima u Francuskoj i koncertom yidissh glazbe.

Veliki broj sudionika sa svojim su izložbama, koncertima, predstavama, kratkim pričama i sl. pokazali kako je "Bejahad" istinsko mjesto zajedništva židovske kulture, bez obzira od kud oni dolazili, rekao je dr. Šalamon, dodavši da će se tako od iduće godine židovska kulturna scena pokušati još više europeizirati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za iduću godinu organizatori, naime, predviđaju gostovanje čak pet židovskih zajednica iz Europe, a glavni će gost "Bejahada" biti budimpeštanska židovska općina.

Ove su godine na "Bejahadu" u Hvaru, koji postaje tradicionalnim mjestom okupljanja predstavnika židovske zajednice, posebnu pozornost izazvala predavanja "Razlika između 'Aliyah' i useljenja" te "Aliyah etiopskih Židova", Hannahe Orr, s "Leo Beck Instituta" iz Haife, jednog od najvećih obrazovnih centara u Izraelu, koji svake godine sudjeluje na "Bejahadu" s nekom temom.

U spomen na 60 godina ustanka u Varšavskom getu predavanja su održali prof. Slavko Goldstein i prof. Žarko Puhovski.

U sklopu "Bejahada" prikazan je i niz filmova, među kojima "Pijanist" Romana Polanskog, te kazališnih predstava, među kojima "Uho, grlo, nož" Vedrane Rudan u izvedbi glumice, gošće iz Beograda, Jelisavete Sablić.

Nakon Hvara izbor najboljih izložbi, koncerata i predstava tijekom idućih šest mjeseci bit će prikazan i ostalim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori te Makedoniji.

Najavljeno je da će idući "Bejahad" također biti u Hvaru, od 26. rujna do 3. listopada 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara