HVIDR-a i udruge roditelja i udovica osuđuju Mesićevu izjavu

SPLITSKA HVIDR-a te udruge udovica i roditelja poginulih hrvatskih branitelja Splitsko-dalmatinske županije na današnjoj su konferenciji za novinare osudile izjavu predsjednika Stjepana Mesića o masleničkoj akciji i, nazvavši je sramotnom, pozvali su ga na ostavku.

Mesićeva izjava da su generali Gotovina i Bobetko odgovorni za loše isplaniranu vojnu akciju i pogibiju 185 hrvatskih branitelja na Maslenici te njegova naknadna površna isprika još su jedna potvrda Predsjednikova gaženja vrijednosti i žrtava Domovinskog rata, istaknuo je predsjednik splitske HVIDR-e Goran Zlopaša.

Sve zlo i obezvrjeđivanje Domovinskog rata, ustvrdio je, počelo je svjedočenjem predsjednika Mesića u Haagu. Dodao je kako takvoj praksi obezvrjeđivanja hrvatskih branitelja nema kraja, "premda je Predsjednik zadnja osoba koja bi imala moralno pravo govoriti o Domovinskom ratu i njegovim herojima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Stanislav Ivančić pozvao je, kako je rekao, izabranog predsjednika Mesića da zbog javnog obezvrjeđivanja Domovinskog rata podnese ostavku, jer njegova isprika, u kojoj se pozvao na razgovor s pokojnim predsjednikom Tuđmanom 1993., "pokazuje da mu žrtve, utkane u temelje hrvatske države, nisu svete".

Predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Jelena Eranović poručila je kako su njihove rane još svježe i bolne, ali da Mesić, "koji se kao predsjednik države ne može pohvaliti visokom nacionalnom sviješću i moralnošću, jednostavno ne dopušta da one zacijele".

Čelnici HVIDR-e upozorili su i da je Sabor, za koji su se oni borili, donio Deklaraciju o Domovinskom ratu koju, "očito, nitko osim branitelja ne poštuje, jer se po njoj gazi kako komu padne na pamet, a da nitko za to ne odgovara".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara