HVIDR-a osudila ispitivanje mladića koji je u vrijeme Domovinskog rata imao deset godina

Predsjednik osječke HVIDRe Miljenko Kolobarić na današnjoj je konferenciji za novinare osudio "privođenje na obavijesni razgovor u PU osječkobaranjsku 24godišnjeg mladića koji je u vrijeme Domovinskog rata imao deset godina".

Ne ulazeći u to koje su ovlasti policije koja provodi izvidne radnje u vezi s navodnim ratnim zločinom protiv civilnog pučanstva u Osijeku 1991. i 1992., moralno je nedostojno privoditi na obavijesne razgovore djecu hrvatskih branitelja koja su tada većinom bila izvan Osijeka, rekao je Kolobarić.

Naveo je kako je u isto vrijeme "u Zagrebu ispitivan otac mladića".

Upitao je "zar naša djeca nisu prošla dovoljno ratnih strahota i zar ih sada treba podsjećati na te teške dane kada su odrastali u najtežim uvjetima".

Miljenko Kolobarić podijelio je novinarima i poziv koji je mladić V.M. dobio iz PU osječko-baranjske, a u kojemu, među ostalim, piše da je mladić rođen 27. siječnja 1981. te da se poziva radi davanja obavijesti "o ratnom zločinu protiv civilnog pučanstva", na osnovi "članka 177 stavka 3. Zakona o kaznenom postupku". Uz vlastoručni potpis policijskog službenika koji je uputio poziv naveden je i broj policijske značke. Poziv i razgovor obavljeni su 28. srpnja.

U PU osječko-baranjskoj najavili su za poslijepodne konferenciju za novinare na kojoj će se očitovati o postupku policijskih službenika vezano uz slučaj o kojemu je bilo riječi na konferenciji za novinare osječke HVIDR-e.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara