HVIDRA zadovoljna prosvjedima, odbucuje optužbe Račana i Lučina

PREDSJEDNIK HVIDR-e Damir Varaždinac rekao je da je jučerašnji prosvjed branitelja bio uspješan jer smo rekao je dobili medijsku pozornost i uspjeli skrenuti pozornost javnosti na položaj branitelja, zaštitu Domovinskog rata i protiv njegove kriminalizacije, ponižavanja branitelja, posebice invalida i lažnih tvrdnji da je Hrvatska izrasla na zločinu.

Zadovoljni smo odazivom članova na mirne prosvjede i blokade prometnica u kojima je prema našim podatcima sudjelovalo više od 2000 branitelja, rekao je Varaždinac na današnjoj konferenciji za novinare.

Svim je građanima uputio ispriku ako su zbog prosvjeda imali bilo kakve negativne posljedice.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Ante Kardum, u šali je zahvalio MUP-u, rekavši da je na prosvjedima bilo više policajaca nego članova HVIDR-e, pa su tako uveličali njihov broj.

Prosvjedima smo željeli upozoriti hrvatsku javnost da ne dozvoli balkanizaciju, ili tzv. "europeizaciju" Hrvatske.

Branitelji, hrvatski generali se optužuju, a ratni zločinci slobodno šeću po Hrvatskoj i dobivaju hrvatske mirovine, rekao je Kardum.

Varaždinac je podsjetio da su prosvjed organizirali na brzinu, da su imali manje od 24 sata za pripremu, i da je održan ne samo za generala Mirka Norca već i za sve one hrvatske generale koji će biti ili su već optuženi i osumnjičeni.

Nitko neće optužiti SAD za prekomjernu upotrebu topništva u Iraku, a Haag to navodi u optužnici generala Ante Gotovine, rekao je Varaždinac.

Odbacio je jučerašnje tvrdnje premijera Ivice Račana - da iza HVIDR-ina prosvjeda stoje političke organizacije, te poručio da HVIDR-i ni jedna politička stranka nije dala potporu, što je, rekao je, možda i žalosno.

Također je opovrgnuo optužbe da prosvjedom nanose štetu hrvatskom gospodarstvu, navodeći da su zato i prosvjed prekinuli nakon dva sata (u 14 sati) jer nisu htjeli štetiti Hrvatskoj koju su stvarali. I drugi su, da bi izrazili nezadovoljstvo blokirali prometnice, primjerice seljaci, ali ih se nije optuživalo kao branitelje, rekao je.

Osuđujemo i optužbe ministra unutarnjih poslova Šime Lučina da je u prosvjedima pala prva žrtva, zbog toga što je navodno HVIDR-a srušila balvan kod Bibinja na koji je autom naletio mladić i zbog ozljeda zadržan na liječenju u bolnici. Istražili smo taj slučaj i nitko po naputku HVIDR-e nije srušio balvan, rekao je Varaždinac i od MUP-a zatražio provođenje istrage kako bi se otkrili počinitelji i skinula ljaga s imena HVIDR-e.

Naveo je i kako su u prosvjedima izbjegavali bilo kakav sukob s policijom, ali da je bilo degutantno gledati kako se ljudi s kolicima na silu miču umjesto da se s njima razgovara.

Kardum tvrdi da je u Zagrebu zapovjednik policije izdao naredbu - "pobacajte ih sa ceste".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara