HVIDRA-a optužuje policiju za premetačinu prostorija, mup odbacuje optužbe

ČELNICI HVIDR-e izjavili su danas u Splitu da policija u cijeloj Hrvatskoj pretražuje prostorije te udruge kako bi zastrašila njezino članstvo, no MUP te tvrdnje odbacuje, objasnivši da su reagirali kako bi zaštitili HVIDRine članove nakon dojave da su u njihovim podružnicama postavljene bombe.

Vršitelj dužnosti predsjednika HVIDR-e Vinko Brkan izjavio je danas u Splitu da je policija obavila premetačinu njezinih prostorija u Zagrebu, Sisku, Šibeniku, Splitu, Virovitici i drugim mjestima nakon što se ta udruga prije dva dana u Zagrebu očitovala o izborima. HVIDR-a je tada građane pozvala da glasuju za oporbu.

"To je skandalozan pokušaj neokomunističke vlasti da zastraši i mjerama policijske države ušutka Udrugu koja je jasno i javno izrazila nezadovoljstvo vlašću", kazao je Brkan na konferenciji za novinare. U prostorije HVIDR-e policija je banula s obrazloženjem da HVIDR-i prijeti navodna opasnost i da mora provjeriti je li negdje u prostorijama postavljena eksplozivna naprava, kazao je Brkan.

"Smatramo da je to alarmantan događaj jer, ako bi bila istina ono što tvrdi policija da bi netko podmetnuo bombu u HVIDR-ine prostorije samo zato što je izrazila političko stajalište, onda se postavlja pitanje hoće li se ti podmetači mirno pomiriti s porazom svojih drugova i predati vlast", izjavio je Brkan.

Glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Zinka Bardić u izjavi za Hinu kazala je da je MUP zgrožen tom izjavom čelnika HVIDR-e, ustvrdivši da je policija "obišla njihove prostorije kako bi zaštitila članove te udruge". Objasnila je da je podružnica HVIDR-e sa zagrebačkog Črnomerca jučer obavijestila policiju kako su zaprimili anonimnu telefonsku dojavu da su u svim podružnicama te udruge postavljene bombe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ravnateljstvo policije žurno je naredilo čelnicima svih policijskih uprava da na svom području o tim saznanjima obavijeste lokalne podružnice HVIDR-e te da u slučaju pronalaska bilo kakvih sumnjivih predmeta obavijeste policiju", kazala je Bardić. Dodala je da HVIDR-a, ako smatra da je pri tomu bilo tko od policijskih službenika postupio neprofesionalno, o tome izvijesti čelnike svojih policijskih uprava.

"S druge strane policija u potpunosti odbacuje bilo kakve objede o podmetanjima vezanim uz politiku", kazala je Bardić, ponovivši da je policija postupila isključivo da bi zaštitila građane.

Predsjednik splitske HVIDR-e Andrija Bartulić, koji je također govorio na današnjoj konferenciji za novinare, istaknuo je da HVIDR-a nigdje nije primila nijedno pismo prijetnje ili telefonsku poruku takva sadržaja. Istaknuo je da su policajci koji su došli u premetačinu HVIDR-inih prostora u Splitu bili vrlo korektni te da su kazali kako su stigle ozbiljne prijetnje protiv HVIDR-e.

(Hina) merc/am dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara