HŽ na pola godine obustavlja sav promet između Zaboka i Zaprešića

HŽ na pola godine obustavlja sav promet između Zaboka i Zaprešića
Foto: Pixsell/Dusko Marusic

HŽ Infrastruktura je izvijestila da će zbog radova na željezničkoj pruzi Zaprešić-Zabok, na toj dionici na šest mjeseci - od 1. travnja do 1. listopada, biti obustavljen sav željeznički promet, a u tom će razdoblju putnike umjesto vlakova prevoziti autobusi koji će voziti po voznom redu vlakova.  

"Zbog izvođenja složenih građevinskih i elektrotehničkih radova na modernizaciji i elektrifikaciji dionice pruge Zaprešić-Zabok od 1. travnja do 1. listopada 2019. ta dionica bit će zatvorena za sav željeznički promet", navodi se u priopćenju.

Dio autobusa vozit će izravno na relaciji Zaprešić-Zabok i obratno, a dio će se zaustavljati na svim postajama. Također, autobusi će prevoziti putnike na relaciji Zabok-Gornja Stubica i obratno umjesto osam vlakova koji radnim danom voze između 14 i 19 sati.

Opsežni radovi

Zbog veće cestovne udaljenosti između kolodvora te eventualnih gužvi na cestama očekuje se produljenje voznog vremena autobusa od 10 do 15 minuta u odnosu na vozni red vlakova pa iz HŽ Infrastrukture mole za razumijevanje.

Građani detalje zamjenskog autobusnog prijevoza mogu saznati iz letaka koji se nalaze u vlakovima, kolodvorima i na stajalištima, a mogu se informirati i putem mrežnih stranica HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza te telefonski. 

"Ovako opsežni radovi ne mogu se izvoditi drugačije osim tako da se na duže vrijeme prekine željeznički promet", ističu iz HŽ Infrastrukture.

Naime, u sljedećih šest mjeseci gradit će se četiri pothodnika, pet mostova, brojni propusti, rekonstruirat će se kolodvorske zgrade, a sanirat će se nasip šljunčanim stupovima. Radit će se također na donjem ustroju, ugrađivat će se gornji ustroj na novoj trasi, spajati trase na već izgrađene devijacije, gradit će se peroni, križanja infrastrukturnih vodova i kabela te drenaže u stajalištima i kolodvorima. Dograđivat će se kolosijeci i skretnice u kolodvorima i stajalištima, gradit će se stupovi kontaktne mreže, kućice automatskih pružnih blokova i željezničko-cestovnih prijelaza, ugrađivati oprema te izvoditi svi radovi koji su potrebni za puštanje dionice po novoizgrađenoj trasi u promet. 

Radovi počeli prošle godine

Radovi na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić-Zabok koje izvodi tvrtka Swietelsky, počeli su u srpnju 2018. godine, a iz HŽ Infrastrukture ističu da na svim pružnim dionicama teku prema planiranim rokovima. 

Projekt je vrijedan 614,4 milijuna kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.

Projektom su obuhvaćena oko 24 kilometra pruge koja će se elektrificirati i na kojoj će se omogućiti brzina do 120 kilometara na sat, čime će se skratiti vozna vremena putničkih vlakova na 28 minuta, a brzih vlakova na 14 minuta.

Pruga Zaprešić-Zabok ima važnu ulogu u putničkome prijevozu na području zagrebačke aglomeracije i s obzirom na to da će do Zaboka voziti elektromotorni vlakovi, modernizacija će pridonijeti boljoj zaštiti okoliša smanjenjem emisije štetnih plinova i razine buke, zaključuje se u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara