HZJZ: Još nije precizno utvrđen uzročnik akutnog respiratornog sindroma (SARS)

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo (HZJZ) nema službene informacije o identifikaciji paramyxsovirusa među oboljelima od teškog akutnog respiratornog sindrom (SARS), ali neslužbeno saznaje da se radi o identifikaciji tih virusa kod dvoje oboljelih sa sumnjom na SARS u Njemačkoj, izvijestio je danas HZJZ.

Svjetski su mediji danas objavili da su njemački znanstvenici ustanovili da izolirani virusi kod oboljelih pod sumnjom na SARS nalikuju paramyxovirusima, skupini koja uzrokuje zaušnjake, ospice i štenećak.

Prije njemačkih liječnika, liječnici u Hong Kongu uspjeli su identificirati virus smrtonosne upale pluća.

Svjetska zdravstvena organizacija ozbiljno razmatra mogućnost da se radi o paramyxovirusima, no dužnosnici kažu da je još prerano za donošenje zaključaka.

S obzirom da je dijagnostika obavljena elektronskim mikroskopom još se uvijek ne može sa sigurnošću potvrditi da bi ti virusi bili uzročnici bolesti, već su potrebne daljnje dijagnostičke procedure, ističe voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero-Margan.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do danas je registrirano 219 oboljelih sa sumnjom na SARS, a četvero ih je umrlo.

Među oboljelima sa sumnjom na SARS više nisu dva registrirana bolesnika u Švicarskoj, jer se nakon provedene dijagnostike njihovo oboljenje može pripisati drugom razlogu, kaže Gjenero-Margan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara