HZJZ: U Hrvatskoj registrirano 470 HIV pozitivnih, među kojima je 218 oboljelih

U POVODU Međunarodnog dana borbe protiv AIDSa, koji se obilježava 1. prosinca, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da je do danas u Hrvatskoj registrirano 470 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 218 i oboljelo od AIDS-a.

Od 1985. godine, kada su u Hrvatskoj registrirani prvi HIV pozitivni pacijenti, od te su opake bolesti umrla 122 oboljela.

Godišnje se u Hrvatskoj registrira prosječno 15 zaraženih, pa je Hrvatska s četvero zaraženih na milijun stanovnika i dalje zemlja s niskom pojavnošću te bolesti.

Hrvatska je, ocjenjuju epidemiolozi, imala sve preduvjete za rani ulazak AIDS-a u zemlju zbog otvorenih granica, putovanja građana u inozemstvo i razvijenog turizma, ali je zbog široke kampanje zdravstveno odgojnih mjera sredinom 80-ih to spriječeno

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj još uvijek ovisi o situaciji izvan zemlje, budući da se 60 posto oboljelih zarazilo u inozemstvu. O tome govori i podatak da je 92 posto zaraženih muškaraca heteroseksualaca infekciju dobilo u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
AIDS se registrira isključivo unutar grupa povećanog rizika i dominira u grupi homo/biseksualnih muškaraca (47 posto).

Visokorizični heteroseksulani prijenos registriran je kod muškaraca koji imaju česte kontakte s prosititutkama izvan zemlje, a zatim zarazu prenose na svoje stalne partnerice, najčešće supruge.

Do sada je zabilježeno i devetero zaražene djece, među kojima se kod troje razvila bolest.

Prvi put ove godine registrirano je dvoje zaraženih nakon transfuzije domaće krvi, kao posljedica zaraze virusom HIV-a darivatelja krvi kod kojega je u trenutku davanja bilo prerano utvrditi zarazu.

Od 1992. nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze bolesnika hemofilijom, a postotak oboljelih među ovisnicima o opojnim drogama u posljednjih deset godina ne pokazuje trend rasta, te oni među ukupno HIV zaraženima čine deset posto.

U 2003. testirane su 194.292 osobe, među kojima je registrirana 81 HIV pozitivna osoba ili 0,04 posto. Među dobrovoljnim darivateljima registrirane su četiri HIV pozitivne osobe, što čini 0,002 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara