HZJZ: Žvake s olovom vraćene proizvođaču pa nema mjesta za paniku

VODITELJ odjela za zdravstvenu ispravnost namirnica pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio je danas da su se prije mjesec na hrvatskoj granici pojavile žvakaće gume s nedopuštenom količinom olova ali da nema mjesta za paniku jer je pošiljka navrijeme otkrivena i vraćena proizvođaču.

Voditelj Odjela Marijan Katalenić rekao je Hini da je HZJZ putem žurnog sustava obavješćivanja prije mjesec dana dobio informaciju o spornim žvakama pa su sanitarni inspektori nakon što je pošiljka stigla na granicu slijedom informacije poslali uzorak na analizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon analize u ovlaštenom laboratoriju Ministarstva zdravstva, pokazalo se da žvake turskog proizvođača sadrže od 2,5 do 4,5 puta više olova od dozvoljene količine pa je pošiljka vraćena proizvođaču, rekao je Katalenić.

Dodao je da je Ministarstvo zdravstva radi predostrožnosti zatražilo od županijskih inspektora da provjere ima li na terenu proizvoda istog proizvođača ali se po dosadašnjim saznanjima pokazalo da ih nema.

Informaciju o žvakama s nedopuštenom količinom olova, HZJZ je dobio od europskih kolega putem žurnog sustava obavješćivanja koji povezuje sve sudionike u zaštiti potrošača od zdravstveno neispravne hrane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara