HZZO-u nepodmireno 755 milijuna kuna za lijekove i bolovanja

HZZO-u nepodmireno 755 milijuna kuna za lijekove i bolovanja

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prethodnu je godinu završio sa 755 milijuna kuna nepodmirenih dugova za lijekove i bolovanja, s daljnjim povećanjem broja bolovanja, novim smanjenjem broja usluga u primarnoj zaštiti i povećanjem specijalističkih pregleda, zaustavljanjem rasta potrošnje lijekova, te nešto većim priljevom novca od doprinosa, navodi se u financijskom izvješću predočenom danas članovima Upravnog vijeća HZZO-a, piše Lider Press.

HZZO je prikupio oko 11 posto više novca od doprinosa zahvaljujući povećanju broja zaposlenih, stoji u priopćenju, što je utjecalo na promjenu ukupnog odnosa između aktivnih i uzdržavanih osiguranika. Tako da sada na svakog umirovljenika dolazi 1,51 zaposleni dok je ta brojka 2003. iznosila 1,39.

Takav pozitivni trend broja osiguranika omogućio je da HZZO prošlu godinu završi bolje nego 2006., ocijeni je pomoćnik direktora HZZO-a za financije, Marijan Kovačević. Kako je broj bolovanja povećan za 6 posto, Zavod se i dalje suočava s velikim troškovima. Dnevno su izostajale sa svog radnog mjesta 61.322 osobe, odnosno, 3,96 posto zaposlenih, a najviše iz sektora poljoprivrede, lova, šumarstva te zdravstva i socijalne skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2007. godini zabilježen je pad od 2,5 posto usluga u primarnoj zaštiti, a rast od 4,2 posto specijalističkih usluga. Potrošnja lijekova tako je zadržala razinu iz 2006. godine zbog uvođenja dvije liste lijekova, iznos je bio 3 milijarde kuna.

Unatoč tome, izdano je 3,6 milijuna recepata više, što je najviše do sada s prosjekom od 9,14 recepata po osiguraniku. Na osnovnu listi lijekova dodana su dva lijeka te 19 novih generičkih lijekova koji su jeftiniji 10 posto i više od konkurentnih lijekova s liste.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara