I bivši ravnatelj OA-e na saslušanju o krivotvorenim putovnicama

NAKON što je Franjo Katavić priznao da je na poticaj umirovljenog policajca Saliha Fazlića i odvjetnika Marijana Pedišića krivotvorio putovnicu za odbjeglog Antu Gotovinu ali i Hrvoja Petrača istražni sudac bi u srijedu ponovno trebao saslušati trojicu osumnjičenika te bivšeg ravnatelja Obavještajne agencije Damira Lončarića.

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec potvrdio je Hini da je saslušanje Katavića, Fazlića, Pedišića i Lončarića zakazao za srijedu u 10 sati, nakon što je nove istražne radnje u ovom slučaju zatražilo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo.

Lončarić bi prvi put trebao biti saslušan zbog svojih saznanja koje je kao ravnatelj OA-e imao o navodno krivotvorenim putovnicama za Gotovinu i Petrača, o čemu je, kako se neslužbeno doznaje, već ranije razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

O tom je razgovoru, prema pisanju medija, sastavljena i službena bilješka, no na nju je stavljena oznaka službene tajne, koja je tek nedavno skinuta.

Zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović potvrdila je da su nove istražne radnje zatražene kako bi se utvrdilo na koji je način Petrač došao do krivotvorene putovnice te tko ju je izradio i na čiji zahtijev.

Na posljednjem saslušanju 12. svibnja Pedišić i Fazlić odbacili su povezanost s krivotvorenjem putovnice odbjeglom generalu Gotovini, dok je Katavić priznao to kazneno djelo te dodao da je krivotvorio putovnicu i Petraču, za kojim se traga jer je osuđen zbog umiješanosti u otmicu maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

No, kako krivotvorenje Petračeve putovnice tada nije bilo predmet istražnih radnji taj dio Katavićevog iskaza nije uzet u obzir.

Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo stoga je zatražilo nove istražne radnje no popis osoba koje treba saslušati proširen je i na bivšeg ravnatelja OA-e.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara