I danas u Francuskoj održani prosvjedi Žutih prsluka. Puno ih je manje

I danas u Francuskoj održani prosvjedi Žutih prsluka. Puno ih je manje
Foto: EPA

ŽUTI prsluci koji su nezadovoljni socijalnom i fiskalnom politikom predsjednika Emmanuela Macrona počeli su sedmi prosvjedni vikend u Francuskoj, ali je oko podneva na ulice izašao mali broj ljudi.

Prosvjedni pokret koji je počeo prije mjesec i pol dana znatno je oslabio zadnjih tjedana: 22. prosinca na njemu je bilo 38.600 prosvjednika, tjedan ranije 66.000, a prvog dana prosvjeda, 17. prosinca, 282.000, pokazuju podaci koje je objavila vlada.

Neki predstavnici tog narodnog pokreta, nastalog izvan bilo kakvog političkog i sindikalnog okvira, misle da je slabljenje povezano s božićnim i novogodišnjim blagdanima i najavljuju oštar nastavak u siječnju, unatoč vladinim ustupcima.

"Svi moraju shvatiti da smo odlučili da nećemo stati", rekao je za AFP Thierry (51), autolimar koji je ogorčen neravnomjernom raspodjelom bogatstva u Francuskoj.

U Marseilleu se okupilo oko devetsto prosvjednika koji su nosili svežnjeve žutih balona.

"Želimo kupovnu moć kakvu smo nekad imali i želimo sudjelovati u donošenju odluka", rekla je Priscillia Ludosky, čelnica pokreta.

U drugim gradovima Žuti prsluci nisu htjeli najavljivati današnje prosvjede kako bi iznenadili redarstvene snage.

U Parizu u subotu do podne nije bilo nijedne prosvjedne skupine na Elizejskim poljanama, ali su policajci bili neupadljivo raspoređeni duž glasovite ulice.

Prosvjedi su predviđeni u Bordeauxu, gdje su zadnjih tjedana zabilježeni sukobi, jednako kao u Toulouseu i u Lyonu.

Na Silvestrovo se očekuje nekoliko skupova na Elizejskim poljanama u Parizu.

Od njihova početka u studenome deset ljudi je izgubilo život u prosvjedima, a više od 1.500 je ozlijeđeno, među kojima pedesetak teško.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara