I Jaca među dobitnicama Glamourove nagrade za ženu godine

Foto: Goran Mehkek / Cropix

HRVATSKA premijerka Jadranka Kosor jedna je od 18 predsjednica država ili vlada svijeta dobitnica nagrade za ženu godine 2010., koju dodjeljuje američki ženski časopis Glamour. Časopis Glamour takvo priznanje dodjeljuje od 1990. godine, a na 20. obljetnicu 18 dobitnica nagrade objavljeno je pod skupnim nazivom "Ženski šefovi država: Izabrane". Vijest o tome odmah je osvanula i na stranicama Vlade.

Bivša američka državna tajnica i nekad desna ruka bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha, čiji su predsjednički mandati obilježeni ratovanjima za naftu u Iraku i Afganistanu, Condoleeza Rice, i sama dobitnica nagrade za 2008. godinu, istaknula je kako "djevojčice sada imaju snažne modele na samom vrhu". "Te čelnice, ojačane Glamourovom nagradom Žena godine, nadahnjuju sljedeći naraštaj i možda rješavaju brige današnjih djevojčica zbog nedovoljnog obrazovanja, smrtnosti majki i silovanja kao oružja u ratu", kazala je Rice u obrazloženju nagrade.

"Te čelnice sada mijenjaju tijek povijesti"

Među nagrađenima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner, predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, slovačka premijerka Iveta Radičova, predsjednica Kostarike Laura Chinchilla, premijerka Bangladeša Sheikh Hasina i premijerka Islanda Johanna Sigurqardottir. Nagradu su osvojile i predsjednica Kirgistana Roza Otunbajeva, zatim predsjednica i premijerka Finske Tarja Halonen i Mari Johanna Kiviniemi, australska premijerka Jullia Gillard, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glamour u popratnom tekstu ističe kako su to "doslovce najmoćnije žene svijeta". "Radi se o broju koji se udvostručio od 90-ih, te čelnice sada mijenjaju tijek povijesti, ne samo za žensku polovicu svijeta, već za sve nas", ističe Glamour.

"Pitali su me bojim li se"

List ističe i izjave premijerke Kosor o seksizmu u politici. Kazala je, naime, kako mediji i dalje postavljaju ženska, a ne politička pitanja. "Kada sam postala premijerka, pitanje na koje sam najčešće morala odgovarati bilo je: 'Bojite li se?'", kazala je Kosor, a list dodaje kako je pokazala da se ne boji, već se "neustrašivo bori protiv Vladine korupcije, domaćeg nasilja, pa čak i spolnih stereotipa u školama".

Na svečanoj dodjeli nagrada idućeg tjedna u New Yorku dobitnice priznanja predstavit će američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice, koja je 2009. nagrađena kao Žena godine.

Ostale dobitnice ovogodišnjeg priznanja su jordanska kraljica Rania, glumica Julia Roberts, pjevačica Cher, modna kreatorica Donatella Versace, pjevačica Fergie te sportašice Lindsey Vonn, Mia Hamm i Lisa Leslie.

Nagrađene su i somalska liječnica dr. Hawa Abdi, koja vodi kamp s 90.000 izbjeglica u blizini glavnog grada Mogadishua, Katie Spotz, najmlađa osoba koja je sama preveslala Atlantik, i Constance McMillen, tinejdžerica iz američke savezne države Mississippi, koja je tužila školu jer joj nije dopustila da joj pratnja na maturalnoj zabavi bude njezina lezbijska partnerica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara