I Jesse Ventura bi u Bijelu kuću ?

NAJDUGOTRAJNIJA, najneizvjesnija i najduža predsjednička kampanja u američkoj povijesti bi mogla postati još zanimljivija ako u nju, kao što se špekulira, uđe bivša kečerska superzvijezda i bivši guverner Minnesote Jesse Ventura.

Njih je djelomično potvrdio i sam Ventura u predgovoru vlastite knjige "Don't Start Revolution Without Me" koja bi trebala izaći 1. travnja, a u kome otvoreno razmatra razloge zbog kojih bi se trebao i ne bi smio uključiti u predsjedničku utrku kao nezavisni kandidat.

Ventura, bivši mornarički specijalac i vijetnamski veteran, 1970-ih je stekao slavu kao kečer, a potom i kao sportski komentator. Njegov živopisni lik je prepoznao i Hollywood te je 1987. godine nastupao u filmu "Predator" s budućim kalifornijskim guvernerom Arnoldom Schwarzeneggerom.

Političku karijeru je započeo 1991. godine kao gradonačelnik grada Brooklyn Park u Minnesoti. Godine 1998. se priključio Reformskoj stranci te se kao kandidat za guvernera suprostatvio etabliranim demokratima i republikancima, a na kraju tijesno i prilično neočekivano pobijedio na izborima.

Iako je uživao veliku popularnost u državi, politički establishment ga je sabotirao, a sam Ventura bio predmetom kontroverzi zbog neortodoksnih političkih stavova, poput legalizacije prostitucije. Zbog toga se nakon isteka mandata 2003. godine povukao iz politike.

U predgovoru svoje knjige Ventura tvrdi da je jedan dio njega toliko bijesan zbog trenutne situacije u SAD da naprosto žudi za time da uđe u predsjedničku utrku, dok mu je, s druge strane, supruga Terry jasno stavila do znanja da više nikada nema namjeru biti Prva dama.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara