I među poljoprivrednicima ima onih koji žele "kruha bez motike"

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva u ponedjeljak je objavilo podatke o radu inspektora toga ministarstva zaduženih za nadzor trošenja poljoprivrednih poticaja u prošloj godini.

Stotinu inspektora Ministarstva u 2006. godini provjerilo je 4.243 korisnika, od njih ukupno 80.000, kojima je bila namijenjena ukupna vrijednost poticaja u iznosu od 257.336.951 kuna.

U čak 458 slučajeva (10,70%) utvrđene su nepravilnosti te je inspekcijskim rješenjem naređen povrat novčanih sredstava ili spriječena isplata u ukupnom iznosu od 13.269.881,28 kuna, što iznosi 5,16% od ukupne vrijednosti nadziranih poticaja.

Glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić pojasnio je za Index kako se radi o provedenim nadzorima kojima su inspektori, njih ravno 100, spriječili ne samo potrošnju poljoprivrednih poticaja na nezakonit način, nego su svojim radom višestruko opravdali svoje osobne dohotke.

Oko jedne trećine "nepravilnih" poticaja spada u skupinu onih koji su već isplaćeni poljoprivrednicima, dok preostale dvije trećine pripada skupini onih za koje su inspektori utvrdili da ih korisnici nisu imali namjeru propisno uložiti u razvoj domaće poljoprivrede.

Najveći broj nepravilnosti utvrđen je u korištenju potpora u ratarskoj proizvodnji. Od 2.259 nadziranih korisnika u 265 su utvrđene nepravilnosti ukupne vrijednosti 5.909.184,80 kuna.

U sektoru stočarstva nadzorom je bilo obuhvaćeno 1.140 korisnika, utvrđena je 61 nepravilnost vrijednosti 859.289,64 kuna, doznaje se iz Ministarstva.

Kod nadzora u podizanju trajnih nasada obuhvaćeno je 409 korisnika, utvrđeno 16 slučajeva koji ne udovoljavaju ostvarenju prava na poticaj u iznosu od 597.975,65 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nadzoru korištenja potpore dohotku I. i II. skupine obuhvaćeno je 101 gospodarstvo i kod njih nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

Inspektori su u 2006. godini naredili povrat ili spriječili isplate novčanih potpora u vrijednosti 13.269.881,28 kuna, što pokriva cijeli godišnji bruto iznos plaća tih inspektora ili vrijednost bruto plaća za sve zaposlenike Ministarstva za 2 mjeseca.

Pavić naglašava kako oni korisnici koji su uhvaćeni u nepravilnoj potrošnji poticaja koji su im isplaćeni, gube pravo na dobivanje novih poticaja u naredne dvije godine, te Ministarstvu moraju vratiti ukupan iznos nepravilno korištenog poticaja.

S druge pak strane svojevrsni zakonski propust predstavlja odredba prema kojoj korisnici koji su uhvaćeni u namjeri nepropisnog trošenja poticaja, a kojima se isplata istog momentalno otkazuje, ne gube pravo na dobivanje novog poticaja u naredne dvije godine, nego isti mogu tražiti već iduće godine. To predstavlja svojevrsni apsurd obzirom da nitko ne jamči da ga u narednoj poljoprivrednoj sezoni nesavjesni korisnici neće pokušati (i uspjeti) zloporabiti.

Pavić navodi kako Ministarstvo uglavnom uspijeva vratiti "nepropisne" poticaje, te se slaže s konstatacijom kako bi veći broj inspektora vjerojatno uspio uhvatiti još više poljoprivrednika koji od države traže novčane poticaje za razvoj domaće poljoprivrede, ali ih kasnije zlorabe.

Poznato je naime da se poticajna sredstva troše na razne nezakonite načine, između ostalog i na uvoz jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz susjednih zemalja koji se kasnije po skupljoj cijeni preprodaju kao domaći.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara