I ove se godine 22. lipnja organizira spomen-pohod na Jazovku

ODBOR za spomenpohod na Jazovku i ove godine 22. lipnja organizira posjet jami Jazovki u koju su u svibnju 1945. pripadnici partizanskih postrojba bacili tijela ubijenih pripadnika ustaških i domobranskih postrojba, rekli su predstavnici Odbora danas na konferenciji za novinare.

Odbor je podsjetio da su u jami završili uglavnom teško ranjeni pripadnici hrvatskih vojnih postrojba koji su u travnju 1945., protivno svim međunarodnim ratnim konvencijama, odvedeni iz zagrebačkih bolnica.

Odbor čini više hrvatskih političkih stranaka, udruga i pojedinaca, a pohod na Jazovku organiziramo namjerno na dan koji se slavi kao Dan antifašističke borbe, rekao je, u ime Odbora, Branimir Petener.

"Ta borba najodgovornija je za ono što se zatim dogodilo na Bleiburgu i Jazovki, a do danas taj ratni zločin nije procesuiran, već je zataškan", rekao je Petener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skup je uredno prijavljen MUP-u, rekao je i naglasio: "Ako nekoliko ljudi i bude bilo obučeno u ustaške uniforme, to nije stav ovog odbora".

Odbor nema namjeru dati povoda za napade svojim neistomišljenicima.

Komentirajući jučerašnju saborsku raspravu o zabrani isticanja fašističkih simbola, Petener je ocijenio da je rasprava pokazala kako je vlast "slijepa na jedno oko". "Ako je riječ o zabrani nekakvog zločinačkog znakovlja, onda se u to znakovlje treba svakako ubrojiti i komunistička zvijezda petokraka", istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara