I Salvini kritizira Francusku zbog Afrike

I Salvini kritizira Francusku zbog Afrike
Foto: EPA

POTPREDSJEDNIK talijanske vlade Matteo Salvini, nastavljajući rat riječima između Rima i Pariza, rekao je kako Francuska ne želi stabilnost u sukobima pogođenoj Libiji jer su njezini energetski interesi suprotni talijanskima.

Odnosi između Italije i Francuske, tradicionalno bliskih saveznika, zahladili su otkad je prošle godine vlast u Rimu preuzela koalicija krajnje desne Lige i protusustavnog Pokreta pet zvijezda (M5S) koja je napala francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuska je u ponedjeljak pozvala na razgovor talijansku veleposlanicu nakon što je potpredsjednik vlade Luigi Di Maio, čelnik M5S-a, optužio Pariz da iskorištava Afriku i time uzrokuje siromaštvo i pokreće migracije prema Europi.

"Da Francuska nema svoje afričke kolonije, jer se one trebaju zvati tim imenom, bila bi 15. po veličini gospodarstvo na svijetu. Umjesto toga je među prvima, baš zbog toga što radi u Africi", rekao je Di Maio preko vikenda i dodao kako je "prestao biti licemjer koji govori samo o posljedicama migracija" i da je "vrijeme da se govori o njihovim uzrocima".  

Pariz je zbog toga u ponedjeljak na razgovor pozvao talijansku veleposlanicu u Parizu Teresu Castaldo.

Salvini je u ponedjeljak stao uz svog koalicijskog partnera kazavši kako Francuska želi izvlačiti bogatstvo iz Afrike umjesto da pomaže tamošnjim državama da razvijaju svoja gospodarstva. Posebno je naglasio slučaj Libije koja je pogođena sukobima otkad je 2011. intervencijom NATO saveza zbačen libijski diktator Muamar Gadafi.

"Francuska u Libiji nije zainteresirana stabilizirati situaciju, vjerojatno jer ima naftne interese koji se protive talijanskim", naglasio je Salvini za televizijsku postaju Canale 5. 

Francuski diplomatski izvor rekao je Reutersu kako to nije prvi put da Salvini iznosi takve komentare i da je to vjerojatno jer mu se čini da ga je Di Maio zasjenio. 

Dodao je kako je ta optužba neutemeljena i ponovio kako Francuska želi stabilizirati Libiju, spriječiti širenje terorizma i smanjiti priljev migranata. 

I talijanska energetska tvrtka Eni i francuski Total prisutni su u Libiji, no čelnik Enija Claudio Descalzi prošle je godine naglasio kako ne postoji sukob između dviju korporacija u toj sjevernoafričkoj državi. 

Francuska je česta meta kritika Salvinija i Di Maija koji su Macrona optuživali da ne čini ništa kako bi pomogao u nošenju sa stotinama tisuća većinom afričkih migranata koji su proteklih godina stigli u Italiju preko Libije. 

Salvini je u utorak rekao kako "Francuska nema razloga ljutiti se jer je na svojoj granici odbila desetke tisuća migranata, napuštajući ih kao da su zvijeri". 

"Neće nas Macron učiti o ljudskosti", zaključio je čelnik Lige. 

Di Maio je u ponedjeljak govorio o CFA franku, valuti koja se koristi u 14 zapadnih i središnjih afričkih država, koja je fiksnim tečajem vezana za euro, a jamac joj je francuska središnja banka.

"Francuska je jedna od onih država koje tiskajući novac za 14 afričkih zemalja onemogućuju njihov gospodarski razvoj i pridonosi činjenici da migranti odlaze i potom umiru na moru ili stižu na naše obale", kazao je Di Maio, zaključio kako se Europska unija treba "pozabaviti pitanjem dekolonizacije Afrike" i optužio Francusku kako i dalje tretira niz afričkih zemalja kao vazalske države. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara