I Srbija otkazuje narudžbu cjepiva protiv svinjske gripe

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

DIREKTORICA Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije Svetlana Vukajlović potvrdila je srpskim medijima da i ta zemlja razmišlja o otkazivanju milijun i pol naručenih doza cjepiva protiv svinjske gripe od ukupno tri milijuna koliko je zemlja planirala kupiti.

Vukajlović je izjavila za Večernje novosti da su pregovori sa tvrtkom "Jugohemija-farmacija" o otkazivanju dijela narudžbe "Novartisovog" cjepiva, odnosno o prepolavljavanju prve narudžbe, počeli čim je postalo jasno da se neće potrošiti naručeni broj od tri milijuna doza.

Srbija je do sada u zemlju uvezla 850.000 doza cjepiva i taj broj više ne može biti vraćen, podsjeća Vukajlović i dodaje kako će konačnu odluku o tome koliko će doza cjepiva na kraju biti kupljeno i uvezeno donijeti Vlada. Beograd 15. siječnja očekuje i posjetu predstavnika "Novartisa", tvrtke koja proizvodi sporno cjepivo, koji će sa predstavnicima srpske vlade dogovoriti detalje.

U Srbiji je do sada, u mjesec dana od početka cijepljenja, cjepivo protiv svinjske gripe primilo tek 104.000 osoba ili 1,66 posto ukupnog stanovništva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara