I u nastavku suđenja Sadam Husein drzak prema sudu

SVRGNUTI irački diktator Sadam Husein, kojem je danas nakon 40-dnevne stanke nastavljeno suđenje pred iračkim sudom u Bagdadu, ponovno se bahato, s Kuranom pod rukom, postavio prema sucu žaleći mu se da su mu lisičine na ruke stavljali strani stražari.

Zbog toga Sadam je oko pet minuta kasnio na početak sudske rasprave, a kada ga je sudac upitao zašto je kasnio odgovorio je da je nezadovoljan što je u sudnicu morao doći s lisicama, koje su mu stavili stranci, te se požalio kako je do sudnice morao ići četiri kata pješice, jer lift nije radio.

Nakon toga sudac je glavnom optuženiku rekao da će policajcima reći za problem s dizalom, na što je bivši irački predsjednik sucu autoritativno odgovorio kako ne želi da im bilo što kaže, već da im, jer su strani okupatori, naredi da riješe problem s liftom.

Husein se ponovno žalio da su mu stražari pred sudnicom oduzeli kemijsku olovku i papir kojima je želio praviti zabilješke tijekom suđenja, te je suca pitao kako će se braniti kada mu to ne dozvoljavaju. Kemijsku je na kraju ipak dobio.

Nakon početnog rječkanja, koje je obilježilo i prethodno - prvo pojavljivanje pred sudom, počelo je iznošenje svjedočenja optužbe koje je otvoreno video zapisom svjedočanstva Vadah al-Šeika, bivšeg visokog dužnosnika iračke obavještajne službe, koji je neke optuženike, od njih osmorice, optužio za umiješanost u ubojstva civila Šijita 1982. godine.

Spomenimo da je al-Šeik umro 27. listopada, svega 4 dana nakon davanja iskaza sudu, od raka, te da se za njegova svjedočenja koje je snimljeno video kamerom, toga dana nije pojavio niti jedan od branitelja osmorice optuženih iračkih dužnosnika.

Od kako je prije 40 dana (19. listopada) održano prvo pojavljivanje pred sudom, u Iraku su ubijena dva odvjetnika obrane te je jedan svjedok (al-Šeik) umro.

Među savjetnike Sadamove obrane danas je uvršten i bivši američki glavni državni odvjetnik Ramsey Clark poznat po pravnom savjetovanju obrane bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića kojemu se sudi u Haagu.

Clark je bio glavni državni odvjetnik za vrijeme administracije predsjednika Lyndona Johnsona, tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća, a u svijetu je poznat po protivljenju sadašnjoj američkoj politici prema arapskim zemljama, te po kontroverznim potezima koje je kao odvjetnik za civilna prava povlačio posljednjih godina. U veljači 2003. neposredno prije američke invazije na Irak, Clark se susreo s Huseinom.

Suđenje je nakon današnjeg svjedočenja završeno zahtjevom obrane koja traži tromjesečno odgađanje nastavka, no predsjedavajući sudskog vijeća Rizgar Muhamed Amin odbio je zahtjev odredivši iduće pojavljivanje pred sudom za tjedan dana, 5. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara