I u Sisačko-moslavačkoj županiji velike štete zbog suše

SISAČKO-moslavački župan Đuro Brodarac danas je, nakon obilaska poljoprivrednih površina zasijanih kukuruzom i pšenicom, te razgovora s poljoprivrednicima u Šašinoj Gredi kod Siska, najavio da će i ta županija proglasiti elementarnu nepogodu zbog velike suše i štete na usjevima.

Predsjednica Udruge stočara, Novo Selo Palanjačko, Đurđica Kršić izvijestila je župana da su zbog tvrde i suhe zemlje pucale tanjurače na traktorima pri obradi, da posijani kukuruz nije niknuo, te da poljoprivrednike od velike tragedije može spasiti samo kiša. Zbog suše je trava na pašnjacima uništena i poljoprivrednici tog mjesta strahuju kako će prehraniti više od 200 krava od kojih mlijeko predaju Luri. Suša je nanijela i velike štete pšenici, izvijestili su poljoprivrednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Župan Brodarac upozorio je poljoprivrednike da ni država, a ni Županija, nemaju dosta novca da im nadoknade sve štete zbog suše. Podsjetio je na izjavu ministra poljoprivrede i šumarstva Božidara Pankretića da država za isplate šteta od elementarnih nepogoda ima samo 20 milijuna kuna, čime se ni izdaleka ne mogu nadoknaditi nastale štete. Županija će pomoći oštećenim poljoprivednicima koji su u sustavu poticaja, ali zbog obveza financiranja decentraliziranog sustava prosvjete, zdravstva i socijalne skrbi, te skromnog županijskog proračuna, nećemo moći pomoći puno, rekao je Brodarac predstavnicima poljoprivednika tog mjesta i kraja.

Osvrnuo se i na sustav osiguranja za naknadu šteta od elementarnih nepogoda. "Kada propadne bilo koja privatna banka, onda ju država sredstvima poreznih obveznika sanira s milijardu kuna, a kad propadne cijela poljoprivreda u državi, onda se posljedice saniraju s 20 milijuna kuna", izjavio je Brodarac.

Istaknuo je da je obveza Vlade i resornog ministarstva hitno razmotriti stanje u poljoprivedi zbog suše, te naći način saniranja šteta jer se to može dugoročno odraziti na stanje u poljoprivredi, kao i na cijenu prehrane, što može dovesti do povećanja troškova života.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara