IAEA: NEMA DOKAZA DA IRAN RAZVIJA NUKLEARNO ORUŽJE

Trenutačno nema dokaza da Iran razvija nuklearno oružje, stoji u izvješću IAEAe na koje su se diplomati pozvali u ponedjeljak u Beču.

"Trenutačno nema dokaza da neprijavljeni materijali imaju vezu s vojnim nuklearnim programom", prema izvješću koje je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) predala 35 zemalja koje su članice njezna Vijeća guvernera (izvršnog tijela agencije).

"Međutim, s obzirom na prikrivanja koja je Iran provodio u pršlosti, trebat će vremena da agencija zaključi da je iranski nuklearni program posvećen isključivo miroljubivim ciljevima", piše u izvješću.

Iran nije ispunio svoje obveze preuzete u sklopu Sporazuma o nuklearnom neširenju (NPT), ali je više surađivao s inspektorima Ujedinjenih naroda, nastavlja IAEA.

Ali Akbar Salehi, iranski predstavnik u IAEA-i je rekao da je predao pismo glavnom direktoru UN-ove agencije Mohamedu ElBaradeiu o iranskoj obustavi operacija obogaćivanja urana i da će prihvatiti pojačane UN-ove inspekcije nuklearnih postrojenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salehi je dodao da je također izvijestio da će njegova zemlja od utorka prekinuti operacije obogaćivanja urana.

"Iran je ispunio sve uvjete za stjecanje povjerenja međunarodne zajednice i da dokaže da želi mirno riješiti pitanja koja je pokrenuo njegov civilni nuklearni program", rekao je Salehi.

Njegovu predaju pisma i usmena jamstva o obogaćivanju urana je potvrdio glasnogovornik IAEA-e Mark Gowzdecky.

Na idućem sastanku 20. studenoga Vijeće guvernera treba odrediti je li Iran poštivao svoja obećanja o neširenju dana u sklopu NPT-a. Negativna ocjena mogla bi pokrenuti međunarodne sankcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara