IAEA: Teroristi bi mogli koristiti "prljave bombe"

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je na jačanje kontrole nad radioaktivnim tvarima, ustvrdivši da bi teroristi mogli upotrijebiti radiološke bombe "prljave bombe" bez obzira na ugrožavanje i vlastitih života.

"Budući da su teroristi očito spremni ugroziti vlastitu sigurnost, opasnost koja prijeti svakome tko se bavi radioaktivnim materijalima sama po sebi više očito nije dovoljan razlog za odvraćanje od toga", rekao je vođa IAEA-e Mohammed ElBarradei pred oko 600 sudionika konferencije u bečkom dvorcu Hofburgu.

On je rekao da se unatoč pojačanim mjerama osiguranja nakon 11. rujna 2001. radioaktivni materijal i dalje često gubi ili krade.

"U svjetlu nedavnih izvješća o planovima terorista da izrade i upotrijebe naprave za radiološku disperziju... jasno je da su nam nužne dodatne sigurnosne mjere", rekao je.

"Prljava bomba" je naziv za napravu u kojoj se radioaktivni materijal raspršuje po širokom prostoru uz pomoć klasičnog eksploziva. Osobito su "privlačne" teroristima jer u eksploziji gine malo ljudi, ali se stvara velika panika i kaos među stanovništvom zbog izloženosti zračenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara