Ian McKellen se vratio na londonsku pozornicu

SIR Ian McKellen, jedan od najboljih britanskih kazališnih glumaca, trijumfalno je obilježio svoj povratak na scenu londonskog West Enda, javlja ovih dana BBC.

Glumac, koji se također proslavio ulogom čarobnjaka Gandalfa u filmovima iz trilogije ´Gospodar prstenova´, zaigrao je u Lyric Theatreu u predstavi ´Ples smrti´ Augusta Strindberga.

Strindbergova crna i britka komedija o zlobnom i ogorčenom bračnom paru već je dobila fantastične kritike u New Yorku, gdje je premijera na Broadwayju održana samo tjedan nakon terorističkih napada 11. rujna.

I Sir Ian u ulozi sadističkog vojnog časnika Edgara i Frances de la Tour u ulozi njegove žene opisani su kao ´nevjerojatni´, dok njihova gluma prema riječima kritičara Paula Taylora oduzima dah.

Sama publika je također bila oduševljena.

McKellen (63), glumac s ogromnim iskustvom u Shakespeareovim komadima rekao je kako se sada osjeća opuštenim pred filmskim kamerama i Hollywoodom, zamišljajući da je ´kamera malo kazalište s publikom koja sjedi vrlo blizu pozornice i vrlo je dobronamjerna´.

Dokaz njegovog uspjeha na velikom ekranu su dvije nominacije za Oscara.

Njegova popularnost u Velikoj Britaniji okrunjena je titulom viteza, dodijeljenom 1991. godine.

Godine 1988. privukao je veliku pozornost otvoreno priznavši svoje spolno opredjeljenje te zalažući se za prava homoseksualaca.

On sam vjeruje da mu je to priznanje pomoglo u daljnjoj karijeri.

´Priznanje o mojoj seksualnosti imalo je eksplozivni učinak na moju osobnost, osjećaje i samopouzdanje. Osjećam se kao da sam se ponovno rodio te konačno, po prvi put, postao ja´, izjavio je glumac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara