Osuđeni ratni zapovjednik iz Konga mora platiti djeci vojnicima 10 milijuna dolara odštete

Osuđeni ratni zapovjednik iz Konga mora platiti djeci vojnicima 10 milijuna dolara odštete
Screenshot: YouTube
 
MEĐUNARODNI kazneni sud (ICC) u petak je dosudio isplatu kolektivne odštete u iznosu od deset milijuna dolara, namijenjene djeci vojnicima prisiljenima na borbu u redovima milicije bivšeg kongoanskog ratnog zapovjednika Thomasa Lubange. 
 
"Iznos kolektivne odštete koju Lubanga treba isplatiti žrtvama iznosi deset milijuna dolara", rekao je sudac Marc Perrin de Brichambaut. 
 
"Znamo za stotine, možda i tisuće dodatnih žrtava"
 
Iako se zna za 425 izravnih i neizravnih žrtava koje su podnijele zahtjev za odštetom, suci nisu uspjeli odrediti precizan broj. Kazali su da znaju za "stotine, a možda i tisuće dodatnih žrtava Lubanginih zločina". 
 
Odšteta za svaku od 425 žrtava iznosi 8000 dolara, što je ukupno 3,4 milijuna dolara, kazao je sudac Perrin de Brichambaut. ICC je osigurao još 6,6 milijuna za ostale potencijalne žrtve. Lubanga može uložiti žalbu na presudu. 
 
Bivšeg zapovjednika milicije iz Demokratske Republike Konga Thomasa Lubangu u ožujku 2012. ICC je proglasio krivim za novačenje djece vojnika.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Sud je jednoglasno odlučio da je tužiteljstvo bez ikakve dvojbe dokazalo da je Thomas Lubanga kriv za zločine novačenja djece mlađe od 15 godina u miliciju u kojoj su aktivno sudjelovali u oružanom sukobu", glasila je presuda prije pet godina.
 
"Ovo je priznanje velikim patnjama koje su proživjela ta djeca"
 
Lubanga je u ožujku 2006. izručen sudu i prebačen u Haag. Optužnica ga je teretila za novačenje djece mlađe od 15 godina u oružanu miliciju FPLC-a, kojima je naredio aktivno sudjelovanje u građanskom ratu u pokrajini Ituri između rujna 2002. i kolovoza 2003. godine.
 
"Ovo je priznanje velikim patnjama koje su proživjela ta djeca", rekla je AFP-u Sandra Olsson, ravnateljica programa nevladine organizacije Child Soldiers International.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Kongo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Kongo.
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara