ICJ: Predstavnici SCG branili utemeljenost tužbe protiv NATO-a

PRAVNI zastupnici Srbije i Crne Gore u srijedu su u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu branili pravnu utemeljenost tužbe protiv osam zemalja NATO-a zbog bombardiranja bivše SR Jugoslavije 1999., te su zatražili da sud nastavi postupak i odluči o svojoj nadležnosti u sporu.

Trećeg dana rasprave u haškoj Palači mira, glavni zastupnik SCG Tibor Varadi odbacio je tumačenje članica NATO-a da je SCG prešutno odustala od tužbe jer je priznala da ICJ nije nadležan za spor. Naime, ICJ je najviše sudsko tijelo UN-a, a u vrijeme podnošenja tužbe 1999. SRJ nije bila članica UN-a niti stranka Statuta ICJ-a i Konvencije UN-a o genocidu, na kojima se tužba zasniva.

"Mi nismo obavijestili sud da prekidamo proces. Želimo da se on nastavi i da ICJ odluči je li nadležan ili ne, a ako se proglasi nadležnim da donese odluku i o biti tužbe", kazao je Varadi.

Varadi je, među inim, istaknuo da su ugledne međunarodne organizacije, strani dužnosnici i udruge za zaštitu ljudskih prava upozorili da je NATO tijekom 11-tjedne kampanje bombardiranja SRJ u proljeće 1999., u vrijeme krize na Kosovu, počinio teške povrede međunarodnog humanitarnog prava, pri čemu je prema podacima Human Rights Watcha ubijeno najmanje 500 civila.

Citirao je i izvješće Amnesty Internationala da je NATO počinio nezakonita ubojstva civila i teška kršenja humanitarnog prava.

U ponedjeljak i utorak su predstavnici tuženih zemalja - Belgije, Nizozemske, Kanade, Portugala, Italije, Njemačke, Francuske i Velike Britanije iznijeli istovjetne argumente protiv nadležnosti ICJ-a i utemeljenosti tužbe SCG za nelegalnu uporabu sile i kršenje humanitarnog prava. Najtežu optužbu koja ih tereti za genocid, nazvali su "apsurdnom i bez ikakvih dokaza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U srijedu je utemeljenost optužbe za genocid pred sudom branio britanski profesor Ian Brownlie, član pravnog tima SCG.

"Sustavno bombardiranje SRJ koje je trajalo 79 dana može biti dokaz da je NATO unaprijed namjeravao uništiti dio civilnog stanovništva odnosno počiniti genocid", rekao je Brownlie.

On je istaknuo da je NATO tijekom kampanje napadao i civilne ciljeve i nanio brojne civilne žrtve, navodeći da su uništavane zgrade i mostovi, napadni sustavi elektroprivrede i vodoopskrbe, kao i da su u napadima korištene kazetne bombe.

Cilj kampanje NATO-a, po njegovim je riječima, bio da se narod i vlasti SRJ prisile da prihvate određene političke zahtjeve širokom primjenom bombardiranja, zastrašivanja i razaranja.

Kao dokaz za postojanje "genocidne namjere" NATO-a Brownlie je citirao prijetnju tadašnjeg glavnog zapovjednika Saveza, Wesleya Clarka, da će NATO "sustavno napadati, uništavati i degradirati sve dok se (predsjednik SRJ) Slobodan Milošević ne pokori, a ako to ne učini, njegove snage i podrška će biti potpuno uništeni".

U četvrtak i petak održat će se drugi krug iznošenja argumenata.

SRJ je u travnju 1999. ICJ-u tužila 10 članica NATO-a ali je sud tada odbacio tužbe protiv SAD i Španjolske zbog proceduralnih razloga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara