ICTY: Ademiju suđenje u Hrvatskoj?

ICTY: Ademiju suđenje u Hrvatskoj?

HAŠKI SUD (ICTY) razmatra mogućnost prepuštanja hrvatskom pravosuđu nekih od slučajeva koje vodi, uključujući i suđenje generalu Rahimu Ademiju, no još nije donesena nikakva odluka o tome, potvrdila je u ponedjeljak za Hinu glasnogovornica haškog Tužiteljstva Florence Hartmann.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte rekla je pred Helsinškom komisijom Kongresa SAD 15. svibnja kako Haag planira prepustiti Hrvatskoj neke slučajeve uključujući i "slučaj osobe koje je optužena, uhićena i privremeno oslobođena".

Na pitanje odnosi li se ta izjava na generala Ademija i razmatra li se prepuštanje njegovog slučaja, glasnogovornica Hartmann odgovorila je potvrdno.

"Takva mogućnost svakako se razmatra ali još nema nikakve odluke o tome. Potrebno je vidjeti da li u Hrvatskoj postoje uvjeti za to", rekla je Hartmann.

Ademijev odvjetnik Čedo Prodanović ranije je izjavio kako ima neslužbene najave da bi suđenje njegovom branjeniku moglo biti prepušteno hrvatskom pravosuđu.

Na pitanje o osnivanju posebnih odjela za ratne zločine na nekoliko hrvatskih sudova i povezanosti odluke o prepuštanju slučajeva s početkom njihova rada, Hartmann je ponovila kako "za sada nema nikakve odluke".

Istodobno je ocijenila kako je bitno da posebni sudski odjeli, koje Hrvatska osniva, i sami iniciraju postupke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Haški sud pokrenuo je manji dio slučajeva i očekujemo od Hrvatske da sama inicira slučajeve i pred lice pravde izvede osobe koje su kršile međunarodno humanitarno pravo u Hrvatskoj", rekla je Hartmann dodajući kako "se to ne odnosi samo na jednu stranu u ratu".

U pogledu dijela izjave Del Ponte o strategiji dovršetka rada Tužiteljstva do kraja 2004. prema kojoj je preostalo još 30 osumnjičenika koji su podijeljeni po nacionalnosti odnosno državljanstvu - "Srbi, bosanski Srbi, bosanski Hrvati, Bošnjaci i Albanci" - Hartmann je kazala kako su među njima i Hrvati.

"Najavljenih 30 optužnica odnosi se na čitavu bivšu Jugoslaviju, pa tako i na Hrvate iz Hrvatske", rekla je glasnogovornica.

U izvješća o radu Tužiteljstva obično ne ulaze detalji kao što je etnička pripadnost, objasnila je i dodala kako "ne treba pokušavati izračunati" koliko ih je ostalo iz Hrvatske, Srbije, Kosova ili iz BiH.

Hartmann je također podsjetila kako Haag "od Zagreba očekuje uhićenje generala Ante Gotovine", koji je u bijegu od podizanja optužnice prije dvije godine.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara