ICTY: Blaškićeva obrana traži oslobađanje ili ponavljanje suđenja

OBRANA bivšeg zapovjednika operativne zone Središnje Bosne Tihomira Blaškića pozvala je u utorak žalbeno vijeće Haškog suda da donese odluku u korist njihova branjenika, jer je prvostupanjski postupak uskraćivanjem ključnih dokaza i proceduralnim propustima bio do te mjere kompromitiran da je doveo u pitanje pravičnost suđenja te same presude.

Blaškićev branitelj Russell Hayman poručio je peteročlanom sudskom vijeću da se prava njegova branjenika mogu zaštititi jedino ponavljanjem suđenja ili oslobađajućom presudom, jer bi donošenjem odluke o novim dokazima na razini žalbenog vijeća, Blaškiću bilo uskraćeno pravu na žalbu.

U takvom slučaju morate odlučiti u njegovu korist, kazao je Hayman.

Američki odvjetnik poručio je da je suđenje bilo "kontaminirano" činjenicom da haško tužiteljstvo unatoč statutarnoj obvezi da preda obrani sve oslobađajuće materijale, te specifičnih naloga sudskog vijeća, to nije učinilo u slučaju ključnih dokaza koje je posjedovalo. Time je, nastavio je Hayman, otvoren prostor za krive zaključke sudaca u presudi, poput onog da je isključivo Blaškić bio odgovoran i imao kontrolu nad svim jedinicama srednje Bosne uključivši one koje su počinile zločine.

Nove dokaze sakrio je i bivši predsjednik RH Franjo Tuđman kako bi zaštitio i sebe i svoje poslušnike, kazao je Hayman, dodajući da su to činile ne samo tajne službe Republike Hrvatske nego i BiH, koje su pak uskratile pristup arhivu Armije BiH.

Blaškić je proglašen krivim zbog nedostatka tog dokaznog materijala, rekao je Hayman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suprotstavljajući korak po korak nove dokaze, uvedene u žalbenom dijelu postupka, te iskaze novih šest svjedoka obrane izvedenih prošlog tjedna, zaključcima presude donesene u ožujku 2000. godine Hayman je argumentirao zašto je prvostupanjsko vijeće došlo do pogrešnih zaključaka na temelju kojih je Blaškiću izrečena jedinstvena kazna zatvora od 45 godina.

Pogrešni su zaključci izvedeni, kazao je Hayman, o odgovornosti Blaškića kako za zločine na području Viteza, uključivši pokolj stotinu muslimana u Ahmićima počinjen 16. travnja 1993., tako i za zločine počinjene 1993. na području Busovače i Kiseljaka, jer tamo zbog izolacije i moći drugih ljudi nije imao utjecaja.

Dokazni materijal, na kojem je tužiteljstvo temeljilo Blaškićevu odgovornost za Ahmiće, neslavno je propao, kazao je Hayman nabrajajući dokumente, koje su do 2000. skrivale hrvatske tajne službe, a koji pokazuju da su za zločin u tom selu odgovorni bili bivši potpredsjednik HZ Herceg-Bosne Dario Kordić, te njegovi suradnici Ignac Koštroman, Ante Slišković, Paško Ljubičić i Vlado Ćosić. Oni su jedinici vojne policije HVO-a, koja je počinila zločin, izdali takvu naredbu u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993., kazao je Hayman poručivši da žalbeno vijeće sada ima izravne dokaze tko je na visokim razinama vlasti zločin naredio.

On je, nabrajajući korake koje je nakon Ahmića, poduzeo Blaškić kako bi otkrio i kaznio počinitelje, poručio kako je bivši zapovjednik Operativne zone učinio sve da se oni pronađu i kazne, a jedini je i osudio zločin.

"Blaškić nije krivično odgovoran za prikrivanje koje su nakon zločina počinili SIS i Mostar", kazao je Hayman.

Završna riječ obrane nastavlja se poslijepodne, a potom će i tužiteljstvo početi iznositi svoju završnu riječ. U srijedu nakon tužitelja, žalbenom vijeću bi se trebao obratiti Blaškić.

Blaškić je, blijed u licu, u utorak kazao sucima kako se osjeća umorno, ali da ipak može pratiti postupak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara