ICTY: Milošević odbija terapiju, suđenje i dalje u prekidu

SUĐENJE bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, prekinuto prošloga tjedna zbog srčanih tegoba optuženog, iako zakazano za utorak nije nastavljeno jer se optuženi i dalje ne osjeća dobro a odbija uzeti povećanu dozu lijekova koju mu je preporučio kardiolog.

Predsjedavajući Raspravnog vijeća sudac Richard May je rekao kako je vijeće primilo izvješće da je nakon prekida suđenja 18. ožujka, "kardiolog preporučio povećanje doze lijekova za kontrolu tlaka koje je optuženi odbio uzeti i zbog toga ne može prisustvovati suđenju".

Prema izvješću pritvorskog osoblja, Milošević se žali da se zbog povećane doze lijekova osjeća "grogi" što mu onemogućava pripremu obrane.

Suđenje Miloševiću, započeto 12. veljače 2002., do sada je sedam puta prekidano zbog zdravstvenih tegoba optuženog, zbog čega je, po riječima suca Maya, izgubljeno 40-ak raspravnih dana.

"Po prvi puta srećemo se sa situacijom da se optuženi vlastitom odlukom dovodi u stanje da ne može pratiti suđenje jer ne uzima lijekove", rekao je May i predložio da se Miloševića upozori kako će se suđenje nastaviti bez njega.

Također je predložio da idući svjedok, umirovljeni general HV Nojko Marinović, koji je danas trebao svjedočiti video-linkom iz Dubrovnika, ovoga tjedna da vanraspravni iskaz pod zakletvom, po pravilu 71. Suda, uz protuispitivanje "amicusa curiae" ili kasnije protuispitivanje optuženog.

"Ne smije se dopustiti da se obustavi suđenje jer se on (Milošević) nije u stanju braniti", naglasio je May.

"Amicus" Steven Kay usprotivio se donošenju "preuranjenih zaključaka" i upozorio da "povećana doza lijekova izaziva vrtoglavicu i onemogućuje mu pripremu obrane".

Sudac O-Gon Kwon pročitao je dio izvještaja osoblja pritvora prema kojem je "Milošević rekao da je ranije uzimao povećanu dozu lijekova nakon čega se osjećao nestabilno i nije mogao ispuniti svoje obveze za pripremu obrane".

Steven Kay odbio je i prijedlog da "amicusi" umjesto Miloševića protuispituju svjedoka Marinovića "ocijenivši kako bi ispitivanje bez instrukcija optuženog štetilo suđenju".

Sudac May prihvatio je prijedlog tužitelja Geoffreya Nica da se u srijedu ili četvrtak održi rasprava o zdravstvenom stanju optuženog, uz učešće "uglednog medicinskog vještaka". Najavio je da će vijeće o datumu rasprave naknadno obavijestiti strane.

Svjedočenje generala Marinovića, zapovjednika obrane Dubrovnika u vrijeme napada JNA u jesen 1991., najavljeno je za četvrtak, uz uvjet da raspravno vijeće prethodno odluči o tome.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara