ICTY: Miloševićev svjedok negira zločine MUP-a na Kosovu

OBRAD STEVANOVIĆ, svjedok obrane na procesu bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u srijedu je negirao optužbe za zločine MUPa Srbije u albanskim selima Kotlina i Izbica 1999. godine.

Stevanović, koji je 1999. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije, rekao je da srpska policija na Kosovu nije prekoračila ovlasti niti pribjegavala "prekomjernoj i nerazmjernoj uporabi sile", kako se navodi u Miloševićevoj optužnici.

Svjedok je rekao da su pripadnici MUP-a i VJ 24. ožujka 1999. u selu Kotlina ubili 22 "albanska terorista", a ne civila kako stoji u optužnici. Pozivajući se na rezultate istrage srpskih vlasti, Stevanović je rekao da je u selu bilo 150 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji su pripremili bunkere i druga skloništa za borbu.

On je negirao i pokolj 100 civila u selu Izbica 30. svibnja 1999., čiju su masovnu grobnicu otkrili satelitski snimci, navodeći da se prema provedenoj istrazi MUP-a također radilo o teroristima OVK.

Obrad Stevanović, koji je i sam svojedobno bio pod istragom haškog Tužiteljstva, sutra nastavlja svjedočenje na suđenju Miloševiću, koji od 31. kolovoza 2004. iznosi obranu protiv 66 točaka optužbe za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara