ICTY: Na suđenju Miloševiću iskazi o zločinima u Sarajevu i Srebrenici

HAŠKO suđenje bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću nastavljeno je u srijedu iskazom svjedoka optužbe Francisa Thomasa, kanadskog bojnika koji je 1993. i 1994. bio šef vojnih promatrača UN-a u Sarajevu.

Od listopada 1993. do srpnja 1994. Thomas je bio na čelu oko 200 vojnih promatrača UN-a u Sarajevu, Goraždu i Žepi, koji su UN izvještavali o vojnim aktivnostima, razmjeni vatre i žrtavama.

U tom je razdoblju, po Thomasu, sa srpskih topničkih položaja "nasumice" otvarana vatra na Sarajevo, a stanovništvo terorizirano gađanjem vodocrpilišta, bolnica i sličnih civilnih ciljeva.

Za primjer je naveo kako su promatrači UN-a početkom veljače 1994. utvrdili da su dvije minobacačke granate, koje su ubile više civila, među kojima i šestoro dece, došle s položaja vojske RS.

Svjedok je naglasio da je Vojska Republike Srpske (VRS) imala čvrstu i profesionalnu zapovjednu strukturu koja je kontrolirala snage na terenu, kako kod topničkih udara tako i kod otvaranje snajperske vatre.

Thomas je tijekom protuispitivanja potvrdio da su strani mediji u izvješćima iz Sarajeva često prenosili tvrdnje vlasti BiH, različite od nalaza promatrača UN. Za primjer je naveo 20. prosinca 1993. kada su objavljeni podaci o stotinama žrtava granatiranja, dok su njegovi promatrači u gradskim mrtvačnicama izbrojali 17 tijela.

Na traženje Miloševića potvrdio je da su u prosincu 1993. snage Armije BiH spalile više srpskih sela oko Han Pijeska i pobile njihove stanovnike, te opisao druge incidente sa srpskim žrtvama.

Prije bojnika Thomasa, svoj je iskaz završio zaštićeni svjedok B-1399 koji je preživio strijeljanje nakon pada Srebrenice.

Opisao je kako su Bošnjaci, koji su se predali srpskim snagama 13. srpnja 1995., bili prebačeni u Bratunac gdje su neki od njih ubijeni a ostali su idućeg dana prebačeni u Zvornik gdje ih je 2.000 zatvoreno u sportsku dvoranu škole u Grbavici.

Svjedok je rekao da su zarobljenicima stavljani povezi na oči, da su zatim u skupinama izvođeni iz dvorane i strijeljani na obližnjoj livadi. B-1399 je preživio strijeljanje neozlijeđen nakon što je na njega pao jedan pogođeni zarobljenik.

Optužba je pred kraj današnje sjednice izvela svjedoka Mirsada Kučanina, visokog dužnosnika MUP-a BiH, koji je od 1992. do 1994. sudjelovao u oko 40 istraga o topničkim i snajperskim napadima na Sarajevo. U sudnici je, na zemljovidu šireg područja Sarajeva, naveo 15-ak lokacija s kojih su srpski topnici i snajperisti pucali na grad, ističući da su žrtve većinom bili civili.

Optuženi je u protuispitivanju tvrdio kako Srbi nisu opkoljavali Sarajevo jer je crta sukoba slijedila crtu prijeratne etničke podjele grada s bošnjačkim centrom i srpskim predgrađima i selima.

Kučanin je odbacio takvu tvrdnju ukazujući da je JNA ukopala položaje iznad grada dva mjeseca prije početka rata.

Svjedok je opovrgnuo i tvrdnju optuženog da su se Bošnjaci puno prije rata naoružavali i organizirali paravojne formacije.

Ispitivanje Kučanina, Milošević će završiti u četvrtak.

Tužitelji, kojima su kraja izvođenja dokaza ostala još 33 radna dana, najavili da će sutra svjedočiti nizozemski časnik Robert Franken, pripadnik Zaštitnih snaga UN-a u Srebrenici 1995.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara