ICTY: NASTAVLJENO SUĐENJE PAVLU STRUGARU

Suđenje umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, koji je zapovijedao napadom JNA na Dubrovnik 1991., nastavljeno je u ponedjeljak pred Haškim sudom (ICTY) iskazom stručnog svjedoka optužbe Johna B. Allcocka.

Dr. Allcock, sociolog i profesor povijesti na britanskom sveučilištu Bradford, stručnjak je za istočnu Europu i bivšu Jugoslaviju i autor više knjiga s tog područja, od kojih je najpoznatija "Tumačeći Jugoslaviju", iz 2000. godine.

Kao vještak optužbe, Allcock je pripremio izviješče o povijesnim, geografskim, kulturološkim, ekonomskim i drugim značajkama dubrovačkog područja koje je poslužilo kao osnova njegova iskaza.

Strugar (70), zapovjednik 2. operativne skupine JNA formirane radi napada na Dubrovnik, optužen je u devet točaka za kršenje ratnog prava i običaja, za ubojstva, okrutno postupanje, napade na civile, razaranje vjerskih i kulturnih objekata i povijesnih spomenika u Dubrovniku u razdoblju od 6. do 31. prosinca 1991.

U nastavku suđenja, nakon stanke za božićne i novogodišnje blagdane, Allcocka je ispitivao branitelj Vladimir Petrović.

Uglavnom je nastojao je narušiti vjerodostojnost Allcockova izviješća, tvrdeći da on kao sociolog "ne raspolaže adekvatnim znanjem" da bi iznosio mišljenja o povijesnim, geografskim, arhitektonskim i drugim pitanjima.

Britanskom profesoru priredio je pravi kviz znanja, tražeći od njega datume za Dubrovnik značajnih događaja od turskih i Napoleonovih osvajanja do Hrvatsko-ugarske nagodbe i Države SHS, na koja on nije uvijek imao spremne odgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjedavajući sudac Kevin Parker, te tužitelj i sam svjedok, izrazili su nezadovljstvo takvim načinom ispitivanja, no odvjetnik Petrović se tek u drugom dijelu dotaknuo konkretnijih tema kao što su utjecaj napada na turizam Dubrovnika, zaštita Starog grada kao svjetske baštine UNESCO-a i druga.

Tužitelj je u dodatnom ispitivanju naglasio da je prof. Allcock već svjedočio pred ICTY-em, u "predmetu Kordić" te da je njegov iskaz višestruko citiran i u presudi.

Obrana je ne početku i tijekom suđenja isticala zdravstvene tegobe njihovog 70-godišnjeg klijenta, navodeći su tijekom sudske stanke liječnici u pritvoru ICTY-a nad njim obavili niz pretraga te da je "trenutno pod jakom terapijom".

Odvjetnik Petrović je na kraju skratio ispitivanje rekavši da "optuženi večeras ne sluša niti prati suđenje".

Predsjedavajući sudac je upozorio branitelje da oni nisu jedini koji vode brigu o Strugarovu zdravstvenom stanju, već da to čini i sudsko vijeće i sud.

Suđenje se nastavlja u utorak izvođenjem novog svjedoka optužbe.

(Hina) dh br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara