ICTY: Nastavljeno suđenje Prliću i ostalima

SUĐENJE šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata nastavljeno je u četvrtak pred Haškim sudom (ICTY) izvođenjem svjedoka optužbe koji je govorio o vremenu provedenom u zatvorima HVO-a na području Mostara 1993. godine.

Ibrahima Šarića, časnika 4. korpusa Armije BiH, uhitili su u srpnju 1993. godine u Mostaru pripadnici HVO-a i proveli u zatvor na tzv. Mašinskom fakultetu, a poslije na Heliodrom.

Po Šarićevim riječima, uvjeti života u zatvoru na Mašinskom fakultetu, gdje je proveo tri dana s još 15 Bošnjaka u dobi od 40 do 50 godina, bili su katastrofalni.

U neljudskim uvjetima proveo je još osam mjeseci u zatvoru na Heliodromu, zatvoru HVO-a za zatočene Bošnjake u kojem su, tvrdi svjedok, zatočenici mučeni i ubijani.

"Bili smo smješteni u mračnim i prljavim prostorijama, a nuždu vršili u jednu kantu koju smo sami praznili jednom tjedno", posvjedočio je Šarić.

"Ljudi su se pretvarali u žive kosture, neki su bili mučeni, ranjavani", istaknuo je svjedok rekavši da je dio zatvorenika poslužio vojnicima HVO-a i kao živi štit na bojišnici.

Svjedok optužbe nije pouzdano znao imena zapovjednika obaju zatvora, niti je u svome svjedočenju izrijekom spominjao nekog od optuženih bivših političkih čelnika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću sudi se za zločine nad Bošnjacima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara