Haški sud odbio zahtjev Hrvatske da se uključi u žalbu protiv šest dužnosnika tzv. Herceg-Bosne

Haški sud odbio zahtjev Hrvatske da se uključi u žalbu protiv šest dužnosnika tzv. Herceg-Bosne

Foto: Hina

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu odbio je zahtjev Hrvatske da se uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne, priopćio je ICTY.

Predsjednik suda Carmel Agius potpisao je odluku kojom je odbijeno da se Hrvatska pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Oni su prvostupanjskom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994. godine.

Hrvatska je tražila da joj se dopusti uključenje u žalbeni postupak kako bi osporila zaključke prvostupanjske presude u kojoj stoji da su šestorica optuženih sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu skupa s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.

Prema navodima Hrvatske, prvostupanjska presuda iz svibnja 2013. krši presumpciju nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka, koji su u međuvremenu preminuli, te donosi pogrešne zaključke u odnosu na navodnu uključenost Hrvatske u zločine nad Bošnjacima.

Haški tužitelji tražili su da se zahtjev Hrvatske odbaci kao neosnovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalbeno vijeće podsjeća da se zaključci o kaznenoj odgovornosti u određenom predmetu pred Sudom odnose samo na optužene u tom predmetu. U vezi s tim napominjemo da Tuđman, Šušak i Bobetko nisu optuženi u ovom predmetu. Prvostupanjsko vijeće nije donosilo posebne zaključke u vezi s njihovim sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu, niti ih je posebno oglasilo krivim za neke zločine (...) Presuda se odnosi samo na šestoricu optuženih te presumpcija nevinosti trojice hrvatskih dužnosnika nije narušena", navodi se u odluci suda.

Sudac Agius je također naveo da spominjanje imena Tuđmana, Šuška i Bobetka u presudi "ni na koji način ne predstavlja zaključke o odgovornosti Hrvatske kao zemlje".

"Žalbeno vijeće podsjeća da ICTY ima nadležnost samo nad osobama, te nema nadležnosti da donosi zaključke o državnoj odgovornosti", stoji u odluci.

ICTY je 2013. osudio Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara