ICTY odbio zahtjev za oslobađanjem Martića

ICTY odbio zahtjev za oslobađanjem Martića

SUDSKO vijeće haškoga suda odbacilo je zahtjev odvjetničkog tima obrane Milana Martića koje je od suda tražilo oslobađanje njihovog branjenika, bivšeg lidera pobunjenih Srba u Hrvatskoj, prenosi B92.

Predsjedavajući sudac Bakone Justice Moloto rekao je da su "dovoljni" dokazi optužbe da je bivši ministar unutarnjih poslova i predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine sudjelovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo uklanjanje Hrvata sa okupiranog teritorija, a koji je potom trebao biti uključen u novu srpsku državu.

Prema dokazima optužbe, kazao je sudac, na čelu tog poduhvata bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, a Martić je u razgovoru s jednim svjedokom i sam potvrdio da je cilj poduhvata stvaranje jedne svesrpske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je pružilo dovoljno dokaza da je Martić imao efektivnu kontrolu nad postrojbama "RSK" koje su činile zločine, a djelovanja je koordinirao u bliskom kontaktu sa čelnicima Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije Jovicom Stanišićem i Frankom Simatovićem Frenkijem, konstatirao je Moloto.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara