ICTY: Početak iznošenja Miloševićeve obrane odgođen za dva tjedna

RASPRAVNO vijeće Haškog suda (ICTY) odgodilo je za dva tjedna početak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću zbog zdravstvenih problema optuženog, priopćio je u srijedu ICTY.

"Vijeće je uzelo u obzir Miloševićevo loše zdravstveno stanje tijekom tri mjeseca koja su mu određena za pripremu obrane, njegovo trenutačno loše zdravlje i savjete liječnika da se mora odmarati", navodi se u priopćenju ICTY-a.

Među razlozima za tu odluku Vijeće je navelo i potrebu da se prevede i prouči spisak s više od 1.600 svjedoka te popratni materijal, koje je Milošević predao 13. travnja. Vijeće treba odlučiti koje će od predloženih svjedoka Milošević smjeti pozvati u sudnicu, nakon što suci razmotre dokaznu vrijednost predloženih iskaza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava o načinu izvođenja dokaza obrane, zakazana za 17. svibnja, također je odgođena i bit će održana 9. lipnja.

Miloševiću, optuženom u 66 točaka za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, sudi se pred ICTY-em od 12. veljače 2002. Nakon dvogodišnjeg dokaznog postupka optužbe, u kojem je izvedeno oko 300 svjedoka uz desetke tisuća stranica pisanih iskaza, transkripata, dokumenata i drugih dokaza, suđenje je prekinuto u veljači, a Miloševiću, koji se brani sam, ostavljena su tri mjeseca da pripremi svjedoke i dokaze obrane.

Predsjedavajući raspravnog vijeća, britanski sudac Richard May, u veljači je zbog bolesti podnio ostavku, a u nastavku suđenja zamijenit će ga škotski sudac lord Iain Bonomy. On će 1. lipnja položiti prisegu kao novi stalni sudac ICTY-a, a prije stupanja na dužnost u raspravnom vijeću koje sudi Miloševiću morat će službeno potvrditi da se upoznao s izuzetno opsežnim spisom predmeta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara