ICTY: Strugarovi branitelji zatražili oslobađajuću presudu

BRANITELJI umirovljenog generala JNA Pavla Strugara, optuženog za granatiranje Dubrovnika 1991., zatražili su da raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) oslobodi Strugara navodeći u podnesku kako tužitelji nisu uspjeli dokazati niti jednu od šest točaka optužnice.

Na suđenju, koje je počelo 16. prosinca 2003., izvođenje dokaza optužbe završeno je 19. svibnja a početak dokaznog postupka obrane zakazan je za 28. lipnja.

U podnesku nakon dokaznog postupka optužbe, Strugarovi branitelji Goran Rodić i Vladimir Petrović navode kako "nema nikakvih dokaza da je optuženi zapovijedio bilo koje od djela navedenih u optužnici niti da je pridonio navodnim zločinima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Optuženi nije odgovoran za zločine opisane u točkama optužnice te obrana stoga predlaže da raspravno vijeće donese oslobađajuću presudu", zaključuju branitelji.

Optužnica Strugara (71) tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za kršenje ratnog prava i običaja za ubojstva, okrutno postupanje, napade na civile, neopravdano razaranje, nezakonite napade na civilne zgrade i namjerno uništavanje vjerskih i kulturnih objekata.

Napad na Dubrovnik snaga JNA pod Strugarovim zapovjedništvom trajao je od listopada 1991. do siječnja 1992. no optužnica ga tereti samo za najteži topnički napad na Stari grad, zaštićenu povijesnu jezgru Dubrovnika, izveden 6. prosinca 1991. Tijekom cjelodnevnog granatiranja ubijena su dva civila a uništen je, zapaljen ili oštećen veliki broj povijesnih palača i drugih kulturnih spomenika.

Tužitelji imaju 14 dana za odgovor na podnesak obrane a raspravno vijeće pod predsjedanjem australskog suca Kevina Parkera donijet će konačnu odluku prije nastavka procesa 28. lipnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara