ICTY: Suđenje Milanu Martiću najavljeno za studeni ove godine

SUĐENJE bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY) moglo bi početi u studenom ove godine, najavljeno je na statusnoj konferenciji ICTY-a o tom predmetu.

Tužiteljica Hildegard Uerzt-Reztlaf najavila je da će tijekom suđenja izvesti 60 svjedoka i da će predraspravni podnesak u kojem će Tužiteljstvo navesti redoslijed i način izvođenja dokaza biti dovršen do listopada.

"U tom slučaju, suđenje bi moglo početi u studenome", rekao je vanraspravni sudac Joaquin Marin Canivell.

Na pitanje ima li što reći o uvjetima u pritvoru i svom zdravstvenom stanju, Martić je optužio Haški sud za "dvostruka mjerila" zato što nije optužio niti jednog od čelnika Republike Hrvatske.

Martić je rekao da je "Hrvatska nastala na zločinu" i da je nad narodom tzv. "republike srpske krajine", čiji je on bio predsjednik, provela etničko čišćenje tako što je 1995. napala zaštićene zone UN-a u kojima su Srbi živjeli.

Rekao je da je ICTY optužio srpske čelnike, ali ne i tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška, koji su kasnije umrli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudac Canivell prekinuo je Martića rekavši da njegov govor prelazi okvire statusne konferencije i spada u obranu te zaključio kako optuženi očigledno nema primjedbe na uvjete pritvora.

Milan Martić (58), jedan je od 15 sudionika "udruženog zločinačkog pothvata" na čelu sa Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bilo etničko čišćenje približno jedne trećine teritorija RH i velikih dijelova BiH radi stvaranja nove države pod dominacijom Srba.

Optužen je po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti po 10 točaka za zločine protiv čovječnosti za djela progona na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, istrebljenja, ubojstava, zatvaranja, mučenja, okrutnog postupanja, nehumanih akata i deportacija.

Po devet točaka optužen je za kršenje ratnog prava i običaja za djela ubojstava, mučenja, bezraložnog razaranja sela, rušenja vjerskih objekata, pljačku privatne imovine i napade na civile.

Martić se u haškom pritvoru u Scheveningenu nalazi od 15. svibnja prošle godine, nakon što se u Beogradu dobrovoljno predao.

Na prvom izvođenju pred Sud 21. svibnja 2002. rekao je da se ne osjeća krivim za prvu optužnicu koja mu je stavila na teret granatiranje Zagreba u svibnju 1995., u kojem je poginulo šest osoba.

Nakon što je optužnica proširena na 19 točaka, 28. siječnja ove godine opet je izveden pred Sud gdje je ponovo rekao da se osjeća krivim niti prema jednoj od 19 točaka optužnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara