ICTY: Suđenje Miloševiću nastavljeno zatvorenom sjednicom

SUĐENJE bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je u utorak na zatvorenoj sjednici na kojoj jedan zaštićeni svjedok optužbe treba dovršiti ranije započeti iskaz.

Taj svjedok počeo je iskaz prošloga utorka na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost, što je najviša mjera zaštite identiteta svjedoka predviđena Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a.L

Predviđeno je da zaštićeni svjedok iskaz dovrši na jutarnjoj sjednici, nakon čega bi optužba trebala izvesti novog svjedoka.

Do kraja izvođenja dokaza tužiteljima je preostalo još 13 radnih dana, te ako se ne dogodi ništa nepredviđeno, prvi dio suđenja Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, trebao bi završiti 18. veljače, nešto više od dvije godine nakon početka procesa.

Glavni tužitelj u predmetu, Geoffrey Nice, prošloga je tjedna najavio da će u srijedu svjedočiti Hrvoje Šarinić, bivši predstojnik ureda hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u vrijeme rata u Hrvatskoj vodio tajne pregovore s Miloševićem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarinić se između 1993. i 1995. u Srbiji 13 puta tajno sastajao s optuženim o čemu je 1999. objavio knjigu sjećanja "Svi moji tajni pregovori s Miloševićem" u kojoj, prema vlastitom uvodniku, pokušava odgovoriti na pitanja: "Tko je zapravo Slobodan Milošević i koja je bila njegova stvarna uloga u doba pokušaja stvaranja velike Srbije na račun Hrvatske, te BiH i Makedonije?"

Prema Šarinićevu pisanju, Milošević se zalagao da se BiH podijeli između Srbije i Hrvatske, a Tuđman je smatrao da će ga time odvratiti od "aspiracija prema Hrvatskoj".

Optužba će u spis dokaza, uz Šarinićev pisani iskaz prema pravilu 92-bis, uvesti i knjigu o pregovorima s Miloševićem te njegov intervju s Darkom Hudelistom u Globusu iz 2000. godine, izjavio je Šarinić nakon svog posljednjeg boravka u den Haagu sredinom prosinca kada je šest dana s tužiteljima pripremao svoj iskaz.

(Hina) dh rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara